RUSIMA SE ŽURI

Sudan odugovlači sa uspostavom ruske pomorske baze

Prisustvo na toplim morima i najfrekventnijim pomorskim koridorima za Rusku Federaciju znači pitanje međunarodnog prestiža

Prisutnost na toplim morima kao imperativ. Platforma X

Dean Džebić

13.2.2024

Prema ruskim medijima, sudanska vlada u Kartumu još uvijek nije ratificirala sporazum prema kojem bi se izgradila infrastruktura za jednu eskadru ruske mornarice. Naime, iako je potpisan sporazum između Sudana i Ruske Federacije početkom 2023. godine., sudanski parlament još uvijek nije ratificirao sporazum. Politička situacija u Sudanu je trenutno neodređena između građanskog rata i duboke političke krize. 

S druge strane, odnosi Sudana i Ruske Federacije su svakako uvjetovani i nekadašnjim sporazumom koji je imao Sovjetski savez o pristupu luci Sudan. Prema tom dogovoru jedna sovjetska eskadra manjih brodova je imala pristup luci i mogućnost boravka u teritorijalnim vodama Sudana.

Plan luke

Prema sporazumu iz 2023. godine između dvije vlade, objekti bi trebali biti sposobni primiti do 300 pripadnika pomorskog personala, mornara, oficira i tehničkog osoblja. Dodatno, luka bi trebala biti sposobna da primi maksimalno četiri plovila ruske mornarice, uključujući i plovila na nuklearni pogon. S tim, da bi ruska strana bila dužna obavijestiti sudanske vlasti 12 sati prije uplovljavanja svojih brodova i tri sata prije isplovljavanja iz luke. 

Vojni bilateralni sastanci Ruske Federacije i Sudana. Screenshot

Proces izgradnje je započet još 2021. godine kada su napravljeni objekti za logistiku baze, da bi 2023. godine u posjetom ruskog ministra odbrane Šojgua radovi i "zvanično" otpočeli. Međutim, sve dok se u sudanskom parlamentu odluka iz sporazuma ne ratificira, neće biti moguće uspostaviti bazu ruske mornarice

Strateško prisustvo

Pored obnavljanja sovjetskih luka u Vijetnamu i Eritreji, ruska mornarica planira da uspostavi infrastrukturu za snažnije prisustvo u Crvenom moru. U postojećim okolnostima hutsko-iranskih aktivnosti u Crvenom moru, prisustvo ruske mornarice bi imalo dodatno destabilizirajući efekat. A za Rusiju je povratak prisustva na topla mora pitanje međunarodnog prestiža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.