IZLOŽILI PROIZVODE

Sajam meda u Bosanskoj Gradišci: Pčelari preživjeli najtežu godinu od kada pčelare

Ne pamtimo težu godinu, prvo proljetni mrazevi, suše, pa kišni period, kazao je Goran Mirjanić

B. Grgić

Uprkos katastrofalnoj godini za pčelarenje pčelari iz Bosanske Gradiške i regije izložili su svoje proizvode na sajmu meda „Zdravomed“, koji se po 17. put za redom održava u gradu na Savi.

Goran Mirjanić, načelnik gradskog odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj i profesor pčelarstva na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu, odao je priznanje pčelarima i izrazio nadu da će nakon niza loših godina uslijediti bolji period za pčelarenje.

Proljetni mrazovi

- Ne pamtimo težu godinu, prvo proljetni mrazevi, suše, pa kišni period. Ali pčelari su optimisti i vjerujemo da će naići bolji period. Pčelarenje je plemenita djelatnost, izvor zdravlja, pa zato pozivam sugrađane da nam se pridruže. Vjerujem i da će Ministarstvo poljoprivrede pozitivnim mjerama podržati i stimulisati pčelarstvo, rekao je profesor Mirjanić.

Saša Tomić pčelari u Mačkovcu kod Bosanske Gradiške. Na sajmu je izložio mnoštvo proizvoda. Glavni aduti su mu med, propolis, polen i matična mliječ, te pića na bazi meda.

- Početak je bio težak, mrazevi i proljetne kiše. Izvukao nas je šumski med, a dobro je medila i agacija. Moja porodica je peteročlana i pčelarenje nam je jedina egzistencija. Iako je godina bila loša, uspjet ćemo, rekao je Tomić.

Sa Ozrena je i ove godine stigao pčelar Nebojša Andrić. Ubraja se u red najvećih pčelara u BiH.

Uzgajivači aronije

- Imamo 300 pčelinjih društava. Proizvodimo maticu imamo 500 oplodnjaka, to nam je glavni adut. Proizvodimo i rojeve, med , propolis, polen , matičnu mliječ... Pčelarim 42 godine i nisam imao lošiju godinu. Ove godine je prinos bio ispod pet kilograma po društvu, tek za osnovne potrebe, rekao je Andrić.

Na ovogodišnjem „Zdravomedu“ svoje proizvode izložili su i uzgajivači aronije i ljekovitog bilja, a osim pčelara iz Bosanske Gradiške učestvuju i njihove kolege iz banjalučke i dobojske regije. Sajam traje tri dana, do subote.

Više o temi Bosanska Gradiška

NA VRH

Podijeli članak na