IZLOŽILI PROIZVODE

Sajam meda u Bosanskoj Gradišci: Pčelari preživjeli najtežu godinu od kada pčelare

Ne pamtimo težu godinu, prvo proljetni mrazevi, suše, pa kišni period, kazao je Goran Mirjanić

Piše: B. Grgić

28.10.2021

Sa sajma meda u Bosanskoj Gradišci. B. Grgić

Uprkos katastrofalnoj godini za pčelarenje pčelari iz Bosanske Gradiške i regije izložili su svoje proizvode na sajmu meda „Zdravomed“, koji se po 17. put za redom održava u gradu na Savi.

Goran Mirjanić, načelnik gradskog odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj i profesor pčelarstva na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu, odao je priznanje pčelarima i izrazio nadu da će nakon niza loših godina uslijediti bolji period za pčelarenje.


Proljetni mrazovi

- Ne pamtimo težu godinu, prvo proljetni mrazevi, suše, pa kišni period. Ali pčelari su optimisti i vjerujemo da će naići bolji period. Pčelarenje je plemenita djelatnost, izvor zdravlja, pa zato pozivam sugrađane da nam se pridruže. Vjerujem i da će Ministarstvo poljoprivrede pozitivnim mjerama podržati i stimulisati pčelarstvo, rekao je profesor Mirjanić.

Saša Tomić pčelari u Mačkovcu kod Bosanske Gradiške. Na sajmu je izložio mnoštvo proizvoda. Glavni aduti su mu med, propolis, polen i matična mliječ, te pića na bazi meda.

- Početak je bio težak, mrazevi i proljetne kiše. Izvukao nas je šumski med, a dobro je medila i agacija. Moja porodica je peteročlana i pčelarenje nam je jedina egzistencija. Iako je godina bila loša, uspjet ćemo, rekao je Tomić.

Sa Ozrena je i ove godine stigao pčelar Nebojša Andrić. Ubraja se u red najvećih pčelara u BiH.

Uzgajivači aronije

- Imamo 300 pčelinjih društava. Proizvodimo maticu imamo 500 oplodnjaka, to nam je glavni adut. Proizvodimo i rojeve, med , propolis, polen , matičnu mliječ... Pčelarim 42 godine i nisam imao lošiju godinu. Ove godine je prinos bio ispod pet kilograma po društvu, tek za osnovne potrebe, rekao je Andrić.

Na ovogodišnjem „Zdravomedu“ svoje proizvode izložili su i uzgajivači aronije i ljekovitog bilja, a osim pčelara iz Bosanske Gradiške učestvuju i njihove kolege iz banjalučke i dobojske regije. Sajam traje tri dana, do subote.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.