SKANDALOZNO

Njemačka će odlikovati negatora genocida u Srebrenici

Izraelski historičar Gideon Greif Narednog mjeseca dobit će posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Franka Valtera Štajnmajera

Gideon Greif. AGENCIJE

Piše: E. Ma.

30.10.2021

Izraelski historičar Gideon Greif, koji je na čelu “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta RS, a koja negira da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, narednog mjeseca dobit će posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Franka Valtera Štajnmajera (Frank-Walter Steinmeier).

Ovu informaciju, kao i to da će mu orden biti uručen u Izraelu, potvrdili su za AlJazeeru i iz ureda njemačkog predsjednika.

- Federalni predsjednik je imenovao Greifa kao dobitnika ordena Križ za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu - navodi se u odgovoru koji je Al Jazeera dobila od glasnogovornice predsjednika Njemačke.


Tvrdi kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba

Dalje se navodi kako je Greif “jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.

- Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme Nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi ‘Die Jecke'”. U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu - ističu iz Ureda njemačkog predsjednika.

Odgovor se zaključuje stavom:

- Na osnovu ovih postignuća je izabran da dobije ovo specijalno priznanje Federalnog predsjednika.

Novinari AlJazeere ukazali su na stav predsjednika Štajnmajera da se u Srebrenici desio genocid, što Greifova komisija negira, no taj dio upita nije dobio odgovor.

Komisija na čijem je čelu Greif tvrdi kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba. Usprkos međunarodnim presudama, autori studije, predstavljene u junu ove godine, smatraju da u Srebrenici nije bilo genocida.


Ponosan što je bio u mogućnosti predstaviti izvještaj

- Nalazi ovog izvještaja usmjereni su prije svega prema pomirenju, istini i činjenicama i u cilju mira među svim narodima - rekao je Greif nakon što je Vlada RS usvojila ovaj dokument.

Izraelski profesor kaže da je ponosan što je bio u mogućnosti predstaviti ovaj izvještaj.

- Sa nama je bilo deset izvrsnih stručnjaka i rukovodili smo se pravdom i činjenicama. Nije bilo nikakvih pritisaka na naš rad, ni od strane pojedinaca ili vlade i institucija. Sva svoja istraživanja smo zasnivali na naučim standardima i naučnoj metodologiji. Nastojat ćemo i dalje promovirati istinu i činjenice o ovom izvještaju - rekao je on.

Objavu izvještaja pratila je salva kritika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.