MENTALITET MALE SREDINE

Trebinjke ruše predrasude: Riskiramo da nas proglase vješticama

I sredovječne žene se mogu dobro zabaviti, kazale su nam tokom performansa

Simbolično obilježile ’Halloween’. P. Mucović

Piše: P. Mucović

2.11.2021

Želeći promijeniti balkansko naslijeđeno mišljenje da udatoj ženi, koja je već u srednjim godinama i profesionalno uspješna, nije mjesto u noćnom provodu te da nije toliko ni primjereno da se „ludo“ zabavlja, Trebinjke Jelena, Mubina, Dijana, Aida, Ivana i Samra odlučile su da, u saradnji s jednim lokalnim kafićem, organiziraju zanimljive performanse.

Reporter „Avaza“ fotografirao ih je dok su, primjereno datumu, obilježavale Noć vještica („Halloween“).

Kako nam je kazala Mubina van Veen-Isović, one su dobre prijateljice, profesionalno i privatno ostvarene žene koje vole Trebinje.

- Trebinje pretendira da bude otvoreni grad, a on, zaista, tako izgleda kada ga vidite ljeti, kada je pun turista i „živi punim plućima“. Ali ni tada se ne može sakriti da je Trebinje, ipak, jedna konzervativna i konvencionalna sredina sa strogim, nepisanim društvenim normama, gdje gomila turista to samo vješto kamuflira - objasnila je Van Veen-Isović.

Dodaje da je mentalitet male sredine naročito izražen u odnosu prema ženama te da ona i njene prijateljice i ovim performansima daju mali doprinos borbi protiv diskriminacije žena.

- Riskiramo da nas proglase vješticama - dodala je uz osmijeh Van Veen-Isović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.