MAJKE SREBRENICE

Munira Subašić za "Avaz": Uručenjem priznanja Greifu, Njemačka bi porekla sve ono što je do sada uradila za našu zemlju

Njemačka je uvijek bila prijateljska zemlja prema BiH i prema Srebrenici, rekla je Subašić

A. Čengić

Subašić: To bi za nas bila uvreda

Foto: Avaz


Predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) odlučio je preispitati odluku o odlikovanju predsjednika tzv. "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine" Gideona Greifa Ordenom za zasluge SR Njemačke.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić pozdravila je ovu odluku.

Predsjednik lažne komisije

Kako je rekla za portal "Avaza" majke su bile šokirane kada su čule da postoji mogućnost da se Greifu uruči bilo kakvo priznanje.

- On je bio predsjednik jedne lažne komisije, komisije koja je dala lažan izvještaj o Srebrenice. Da dobije priznanje to bi za nas bila uvreda. Ne može se negirati istina, ne može se nešto raditi na lažima i da ga za to nagradi jedna zemlja koji mi cijenimo i poštujemo. Njemačka je uvijek bila prijateljska zemlja prema BiH i prema Srebrenici - rekla nam je Subašić.

Nikada nisu vrijeđali majke

Ističe da je Njemačka pokazala put i pravde, da je priznala da se desio genocid u Srebrenici.

- Nikada nisu vrijeđali majke. Kroz ovo priznanje Njemačka bi porekla sve ono što je do sada uradila za našu zemlju, za nas majke. Predsjednik Njemačke bi nas tim postupkom uvrijedio majke i nikada mu ne bi halalile. Na stup srama koji ćemo raditi u Potočarima vjerovatno bi upisali njegovo ime - rekla je Subašić.

NA VRH

Podijeli članak na