RAZGOVOR

Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u, za "Avaz": Mandat EUFOR-a bit će produžen, Šmitov izvještaj oslikava realno stanje u BiH

Dobile su ga sve zemlje članice Vijeća sigurnosti i to je dobra podloga za raspravu, da svijet vidi tačno šta se dešava u ovom trenutku, kaže Alkalaj

Sven Alkalaj: Mnogo je efikasnije kada se to “živom” riječju iznese. Avaz

Piše: Alen Bajramović

2.11.2021

Srijeda bi mogla biti jedan od najvažnijih dana u novijoj povijesti BiH, jer će o stanju u BiH i produženju mandata EUFOR-a, ali i izvještaju Visokog predstavnika Kristijana Šmita raspravljati Vijeće sigurnosti UN-a. 

Ambasador BiH u UN, Sven Alkalaj u razgovoru za portal “Avaza” kaže da je do ovog momenta izvjesno jedino to da će mandat EUFOR-a biti produžen.

Nisam siguran hoće li se Šmit obratiti

- Sve će se odvijati praktično u paketu. Sama rezolucija oko produženja mandata EUFOR-a, kao i razmatranje situacije u BiH, na osnovu izvještaja Visokog predstavnika. Ono što mogu sa sigurnošću već sada da kažem je da će doći do produženja mandata EUFOR-a. Ostaje da se isčisti tekst rezolucije, da li da se u tekstu pominje ime ili funkcija visokog predstavnika ili ne, čemu se protive Rusija i Kina. Na tome se sada radi, pregovori se vode već par dana, sinoć su trajali do kasno u noć, a bit će nastavljeni i danas od 10 sati po našem vremenu. Sve bi trebalo biti okončano tokom dana ili sutra prije podne – kazao nam je Alkalaj.

U slučaju da se dogovor ipak ne postigne samo donošenje rezolucije kojom bi se produžio mandat međunarodnih snaga moglo bi biti prolongirano, ali EUFOR ostaje u BiH. Ambasador Alkalaj ističe, bez obzira što je dostavljen državama članicama a putem medija i javnosti, da je jako važno da se Visoki predstavnik Kristijan Šmit obrati na sjednici Vijeća sigurnosti.

- Pored onoga što je napisano, da on da “živu” riječ i obrazloži određene stvari i na pitanja članica Vijeća sigurnosti odgovara u konkretnim uslovima. Mnogo je efikasnije kada se to “živom” riječju iznese. Još nisam siguran hoće li se on obratiti ili ne. O tome se također vodi rasprava, hoće li uopšte biti brifinga na tom sastanku i hoće li uopšte biti brifera. To su u ovom trenutku nepoznanice i predmet su razgovora i pregovora unutar VS, koje radi u zatvorenim sjednicama, gdje BiH ne prisustvuje, nema riječ, pa ovo što čujemo i što se po hodnicima UN-a ili od prijatelja sazna to je ono što ja vama govorim – pojašnjava Alkalaj.


Šmitov izvještaj je realan

Izvještaj Kristijana Šmita o stanju u BiH smatra veoma dobrim jer realno oslikava trenutnu stanje u državi.

- Dobile su ga sve zemlje članice Vijeća sigurnosti i to je dobra podloga za raspravu, da svijet vidi tačno šta se dešava u ovom trenutku. Zbog toga je i ova sjednica veoma važna i rasprava koja bi se održala, a potrebno je da ona da određene rezultate i da se upozore UN i njena najznačajnija institucija – Vijeće sigurnosti, na mogućnost da dođe do određenih konflikata u BiH. Da se to blagovremeno spriječi, preventivnom diplomacijom i aktivnostima i alatima koje Vijeće sigurnosti posjeduje – ističe ambasador BiH pri UN, Sven Alkalaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.