POSJETE

Šef Delegacije EU Satler i šefica misije OSCE-a Kavalek: Snažna podrška VSTV-u BiH

atler je naglasio da je partnerstvo između VSTV-a BiH i EU utemeljeno dugi niz godina i da će tako ostati, naglašavajući da su primjetne pozitivne promjene u radu VSTV-a BiH

N. Aj.

Sa današnjeg sastanka

Foto: VSTV


Ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH posjetili su danas, sa saradnicima, Predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i rukovodstvo Sekretarijata VSTV-a BiH.

Ispred Predsjedništva VSTV-a BiH, sastanku su prisustvovali predsjednik Halil Lagumdžija, potpredsjednice Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović Butigan i stalni član Sanin Bogunić, te ispred Sekretarijata VSTV-a BiH direktor Admir Suljagić i zamjenik direktora Hajro Pošković.

  • Posjeta VSTV-u

    Posjeta VSTV-u

    Foto: VSTV


Tema današnjeg sastanka bili su proces izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija te revidirana Strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Dio sastanka bio je posvećen statusu institucije u kontekstu trenutnih zbivanja te su ambasador Satler i ambasadorica Kavalek izrazili punu podršku VSTV-u BiH, kao jedinstvenom regulatornom tijelu koje garantuje nezavisnost pravosuđa na cijelom teritoriju BiH.

Tim povodom ambasador Satler je naglasio da je partnerstvo između VSTV-a BiH i EU utemeljeno dugi niz godina i da će tako ostati, naglašavajući da su primjetne pozitivne promjene u radu VSTV-a BiH sa dolaskom novog rukovodstva i da je saradnja između Evropske unije i VSTV-a BiH na visokom nivou.

  • Satler i Kavalek

    Satler i Kavalek

    Foto: VSTV


Ambasadorica Kavelek se zahvalila VSTV-u BiH na svemu što je poduzeo na očuvanju vladavine prava i reformi pravosuđa, ističući da su sve aktivnosti Misije OSCE-a u BiH, koje su do sada bile poduzete, vezane takođe za očuvanje i unapređenje nezavisnosti pravosuđa u BiH.

Članovi Predsjedništva VSTV-a BiH su naglasili neophodnost osiguranja jedinstva institucije u njenom punom kapacitetu, izrazivši očekivanje da će od Evropske unije prije svih, kao i Misije OSCE-a u BiH imati snažnu podršku u slučaju krizne situacije.

Sastanak je zaključen razgovorima o procesu izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija te o revidiranoj Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina. Svi učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno održavati redovne sastanke kako bi se otvoreno razgovaralo o svim pitanjima koja opterećuju pravosudni sistem u BiH.

Više o temi Johann Sattler

AVAZ NA LICU MJESTA
Angelina Ajhorst stigla u Sarajevo
NA VRH

Podijeli članak na