REAKCIJE

Erol Avdović o tekstu rezolucije: Kristijan Šmit je prvi visoki predstavnik kome je zabranjeno da se obrati u UN-u

Rusi su dobili što su htjeli, napisao je Avdović

Piše: N. Aj.

2.11.2021

Erol Avdović. Arhiv

Politički analitičar iz Amerike Erol Avdović oglasio se na Facebooku nakon što je tekst rezolucije o produžavanju mandata EUFOR-a u BiH u čijoj konačnoj verziji OHR nije spomenut, što znači da se visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) neće obratiti pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Avdović je objavio status koji počinje riječima: "Solomonsko rješenje - ali Rusi dobili sve što žele".

Status prenosimo u cijelosti:

- Pregovori iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti UN-a su završeni. Rusi su dobili što su htjeli. Moskva je praktično ultimatumom zahtjevala da se visoki predstavnik ne obrati UN-u, u zamjenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta.

Dobitnici i gubitnici - može li se bez Šmita

Tako, ćemo imati novi tekst rezolucije, koji je zapravo usaglašavan već dugo, a ne samo posljednjih dana - da se OHR i visoki predstavnik nigdje ne spomenu u rezoluciji o EUFOR-u. Na kraju su izgleda i Amerikanci pristali na to iako je izgledalo da su se potrudili i da je njihova crvena linija bila - upravo zahtjev za obraćanjem Šmita. Odlučili su se za solomonsko rješenje i izgleda da su svi sada mirni, ako već svi nisu zadovoljni, jer EUFOR ide dalje.

Rusima i dalje odgovara oko 700 vojnika u sastavu EUFOR-a, što je bolje nego slanje robustnijih NATO snaga. Zapad je na koncu "zadovoljan", jer vjerovatno - EU i SAD nisu u ovom trenutku bili spremni poslati više (hiljada) novih vojnika NATO-a u Bosnu i Hercegovinu, ako bi misija EUFOR-a bila okončana.

A zadovoljno je izgleda i većina od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, jer su bar u pisanoj formi dobilli (žestoki - super realistični) Šmitov izvještaj, o kojem sutra (3. novembra 2021) imaju pravo debatirati. To što ovog visokog predstavnika neće biti ni u Njujorku, niti na video linku iz Sarajeva - izgleda, već sada, nikog posebno ne uzbuđuje.

Nije on Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) - Kad miljacka ovlasti odnese.

Ovo je doista neslavan i ne sasvim kredibilan početak Kristijana Šmita. On je prvi visoki predstavnik kome je zabranjeno da se obrati u UN-u. Ovo je nažalost i nova retorička municija za gospodina Dodika, koju će on bez sumnje uposliti u daljnje sijanje straha i psihoze u Bosni i Hercegovini. A onda se povući kad njegov politički rok trajanja opet bude produžen. U međuvremenu stranci šute, a o sankcijama još ni riječi.

Tako je to kad gospodin Šmit kaže - ja nisam Pedi Ešdaun. I nije sigurno. Ili, bonske ovlasti su u fioci. Možda ih je ipak papala maca. Odnijela Miljacka - napisao je Avdović.


Status Erola Avdovića na Facebooku. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.