SPUSTITI LOPTU

Nedžad Korajlić, stručnjak za sigurnost, za "Avaz": Bolje je razgovarati nego se tući

Neće nam pomoći ni Amerika, ni Rusija, ni Turska ako mi sami sebi ne pomognemo, kaže Korajlić

Korajlić: Okrenuti se EU i NATO-u. Avaz

Piše: A. Bajramović

3.11.2021

Situacija u BiH je kompleksna i ona zaslužuje posebnu pažnju domaćih institucija i međunarodne zajednice.

Kaže ovo za „Avaz“ Nedžad Korajlić, stručnjak za sigurnost i profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu.

Prva adresa

On posebno ističe ulogu međunarodne zajednice, jer je ona faktor stabilnosti u BiH još od Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma pa do danas.

- Duboko vjerujem da do ozbiljnijih stvari neće doći, pogotovo ne do rata. Mogu biti neki manji incidenti određenih nezadovoljnika, zbog sankcija ili revolta u nekim situacijama, ali ništa više od toga - ističe Korajlić.

Prema signalima iz BiH, okruženja, ali i iz Vašingtona, Korajlić smatra da će se u narednom periodu, diplomatskim i umjerenim političkim sredstvima, stanje normalizirati.

- Amerika je prva adresa u koju trebamo gledati, a tu su i EU i NATO. Ne treba zanemariti ni pozitivne snage u Rusiji i drugim zemljama, opoziciju koja sasvim drugačije gleda na sve ovo. Međutim, neće nam pomoći ni Amerika, ni Rusija, ni Turska ako mi sami sebi ne pomognemo. Međunarodna zajednica je, gledajući svojom dioptrijom, vjerovatno mislila da će nakon toliko vremena doći do prevazilaženja antagonizama, ali neke stvari su ostale duboko ukorijenjene - istakao je.


Ratoborne poruke

Ohrabrujuće je da građani uglavnom hladne glave prate ratoborne poruke političara, ali kako zaustaviti ove druge?

- Imamo tu i visokog predstavnika koji je odgovoran, ali vidimo da je i on izuzetno obazriv i nastoji maksimalno iskoristiti dijalog koji se treba voditi. Bolje godinama razgovarati nego se jedan dan tući - rekao je Korajlić.


Osjećaj sigurnosti

- Građanima u ovim trenucima treba osjećaj sigurnosti. Uvjeren sam da će sve biti dobro, ali moramo se svi malo strpjeti, spustiti loptu i maksimalno uvažavati jedni druge kako bi se ovo prevazišlo - istakao je Korajlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.