REAKCIJE

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH: Hitno zaštititi Počitelj!

Potrebno je što prije imenovati upravitelja kako bi se zaustavilo dalje urušavanje

Šišman Ibrahim-pašina medresa. M. Sm.

Piše: M. Sm.

4.11.2021

Nakon naše priče o tome da se Šišman Ibrahim-pašina medresa u Počitelju, skoro urušila, a potom i objave drugih medija, oštro su reagirali iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (KONS) BiH.

- Povodom saznanja da se dio Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju urušio, te da objektu prijeti potpuno uništenje, ističemo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u nekoliko navrata zahtjevala od nadležnih institucija da provedu hitne mjere zaštite, ne samo na ovom, već i na drugim objektima unutar zaštićene cjeline historijskog gradskog područja Počitelja. Imajući na umu da je navedeno područje nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine od velikog značaja, te da je upisano na Tentativnu listu UNESCO-a, potrebna je hitna reakcija nadležnih institucija. Shodno važećim propisima, Vlada Federacije BiH, sa svojim resornim institucijama, dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika - naveli su iz KONS-a BiH.




Osigurati izradu Regulacionog plana

Osim Vlade FBiH,dodali su, neophodno je da mjere preduzmu Vlada HNK, te Grad Čapljina kojem administrativno pripada Počitelj.

- Pored toga, potrebno je što prije imenovati upravitelja, kako bi se zaustavilo dalje urušavanje i konačno krenulo u pravcu kompletne sanacije - naglasili su iz KONS-a BiH.

Također, iznijeli su da je na zaštićenom prostoru nacionalnog spomenika Vlada Federacije BiH dužna osigurati izradu Regulacionog plana koji će obuhvatiti  cjelinu i pojedinačne objekte unutar zaštićenog prostora.

Šišman Ibrahim-pašina medresa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Inicirati sastanak svih nadležnih institucija

- Poražavajuća je činjenica da ni nakon 26 godina od završetka rata u BiH, nisu učinjeni sveobuhvatni koraci u cilju kompletne sanacije Počitelja. Podijeljene nadležnosti nisu, i ne bi trebale biti smetnja, da se zajedničkim naporima očuva kulturno-historijska baština. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u ovom slučaju, kao i u svim slučajevima u kojima je obaviještena o ugrožavanju ili oštećenju kulturnog dobra, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom, ili se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, ili na Listi peticija, reagirala hitno, tražeći od nadležnih institucija poduzimanje mjera u skladu sa zakonom.

U cilju dalje zaštite ovog izuzetno važnog i značajnog kulturno-historijskog spomenika, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika će u što skorijem roku inicirati sastanak svih nadležnih institucija kako bi se spriječila dalja devastacija Počitelja - oručili su iz KONS BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.