POTVRĐENO ZA AVAZ

Derek Chollet, Blinkenov viši politički savjetnik, dolazi u Sarajevo

Collet u State Deparmentu obavlja poslove iz širokog spektra pitanja i posebne diplomatske zadatke prema uputama sekretara

Derek Collet. agencije

Piše: L. M.

9.11.2021

Viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Antonija Blinkena (Antony Blinken) Derek Chollet u ponedjeljak stiže u Sarajevo, potvrđeno je za "Avaz" iz MVP BIH.

Chollet u State Deparmentu obavlja poslove iz širokog spektra pitanja i posebne diplomatske zadatke prema uputama sekretara, a ranije je bio na pozicijama u State Departmentu, Bijeloj kući i Ministarstvu odbrane SAD.



Odbrambena politika

Od 2012. do 2015. godine bio je pomoćnik američkog ministra odbrane za međunarodnu sigurnost, gdje je rukovodio odbrambenom politikom SAD prema Evropi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi.

Chollet je, prije nego što se pridružio Pentagonu, služio u Bijeloj kući kao specijalni pomoćnik predsjednika i viši direktor za strateško planiranje u osoblju Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).

Od 2009. do 2011. bio je glavni zamjenik direktora osoblja za planiranje politike State Departmenta. Služio je u tranzicijskom timu Bajden-Heris (Biden-Harris) State Departmenta 2020., kao i u prijelaznom timu Obama-Bajden (Obama-Biden) NSC 2008. godine.

Istraživačke institucije

Izvan vlade SAD, Kolet je bio na raznim pozicijama u vodećim istraživačkim institucijama.

Od 2016. do 2020. bio je izvršni potpredsjednik i viši savjetnik za sigurnosnu i odbrambenu politiku u njemačkom Marshall fondu SAD (GMF) te kao gostujući saradnik Perry World House Univerziteta u Pensilvaniji.

Također je bio i saradnik u Centru za novu američku sigurnost, Centru za strateške i međunarodne studije, Brookings institutu, Kissinger centru za globalne poslove u Johns Hopkinsu/SAIS i Američkoj akademiji u Berlinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.