STAVOVI

Aleksandar Popov za "Avaz": Milorad Dodik je uzdrmao temelje države

Mislim da duh Karađorđeva ponovo visi nad BiH i sad se ovdje uključuje i treći igrač koji štiti interese Bošnjaka, kaže Popov

Popov: Banalna stvar izaziva posljedice po cijelu BiH. Arhiv

Piše: A. Bajramović

9.11.2021

Analitičar Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, smatra da su posjete brojnih visokih međunarodnih zvaničnika BiH u prošlosti, najavljene, a nikada ostvarene sankcije, samo davale snagu bh. političarima koji su se, u međuvremenu, osilili do te mjere da je Milorad Dodik uzdrmao i temelje države.


Politička poruka

U cijelu priču ponovo su uvučene velike sile, a Vijeće sigurnosti UN-a opet raspravlja o krizi u BiH. Popov kaže da je ovo „sada već ozbiljna priča“.

- Ako i ovaj put sve ostane na prijetnjama, ako ovo bude još jedna jalova posjeta regionu, onda mislim da će stvari biti još daleko gore - kazao je Popov komentirajući za “Avaz” prve informacije sa sastanka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar) s bh. zvaničnicima.

Podsjeća da je Eskobar, uoči posjete BiH, kao jedan od najvećih problema spomenuo korupciju te ističe da bi otvaranje te teme sve ostale potisnulo u drugi plan.


Aleksandar Popov. Arhiv

- Na prvi pogled nije, ali to je svakako politička poruka, jer se svi ovi lideri, iz sva tri naroda, zaklinju da se bore za prava Srba, Bošnjaka i Hrvata, ali oni, zapravo, brane svoj džep i vlastite pozicije. Kad se razgoliti cijela ta priča, onda se vidi da je to dizanje tenzija i igranje duplog pasa da bi se prikrile korupcijske afere. Banalna stvar izaziva posljedice po cijelu BiH. Zato je pravi način da se izvrši pritisak na lidere, da se sklone oni koji destabilizuju BiH, a skoro sva tri lidera to rade, da se otvori priča o korupciji, jer onda bi se razobličila cijela ta njihova igranka - istakao je Popov.



Mirni razlaz

Govoreći o najavama susreta članova Predsjedništva BiH s turskim predsjednikom, Popov podsjeća da je sličnih prijedloga bilo i nedavno, da u razgovorima bh. zvaničnika o budućnosti države posreduju Vučić, Milanović i Erdoan (Erdogan).

- To bih ja nazvao “Karađorđevo Plus”. Znači, imali smo ranije da su samo Srbi i Hrvati pregovarali oko toga i vidjeli smo dokle je to došlo. Mislim da duh Karađorđeva ponovo visi nad BiH i sad se ovdje uključuje i treći igrač koji štiti interese Bošnjaka. To bi mogla biti formula za onu varijantu mirnog razlaza, koji Dodik predlaže. Sad je čudno da on odjednom postaje veliki zaštitnik Hrvata, da Erdoana uvlači u ove regionalne igre - rekao je Popov.  



Rusi ušli preko Dodika

- Rusi su preko Dodika ušli na velika vrata i vidjeli smo šta su uradili u Savjetu bezbjednosti i sad je ovdje falio treći igrač da se, po Dodiku, postigne neki sporazum o mirnom razlazu. Međutim, mirnog razlaza, siguran sam, ne može biti, jer to je toliko spojeno tkivo da samo možemo imati reprizu devedesetih - ističe analitičar Popov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.