GRAČANICA

Napravljen da bi primao višak vode iz Spreče: "Suhi most" u Karanovcu nikad nije stavljen u funkciju

Potrebno je bagerom, u dužini od dvadesetak metara, ukloniti višak zemlje, a za to je potrebna samo dobra volja, kaže Bričić u pismu nadležnima

"Suhi most" u Karanovcu: Češka izdvojila 40.000 KM. H. Čalić

Piše: H. Čalić

11.11.2021

Vlasnik i generalni direktor gračaničke kompanije za obradu metala Abdulah Bričić, čija se firma nalazi tik uz rijeku Spreču, nakon katastrofalnih poplava uputio je pismo upozorenja na više adresa.

Ljudi u Sprečkom polju boje se da im se ne ponovi 2014. godina, kada je Spreča potopila brojne fabrike i napravila velike štete.


Višak vode

On je podsjetio na to da je u mjestu Karanovac u općini Bosansko Petrovo prije desetak godina napravljen most koji je trebao primati višak vode iz Spreče i smanjiti poplave, no nikada nije stavljen u funkciju.

- Mi u Gračanici, posebno vlasnici fabrika, 2014. godine osjetili smo šta znači katastrofa, koju nam je donijela rijeka Spreča. Želim gradonačelnika Gračanice i predsjedavajućeg Gradskog vijeća, načelnika općine Bosansko Petrovo i odgovorne u civilnim zaštitama upoznati s tim da je prije desetak godina u mjestu Karanovac sredstvima vlade Češke izgrađen namjenski, takozvani suhi most. Za njegovu gradnju naši prijatelji iz Češke izdvojili su više od 40.000 KM - naveo je Bričić.

Bričić: Osjetili katastrofu. Avaz

Industrijska zona

No, most koji je trebao, u slučaju poplava, primiti znatne količine vode iz rijeke Spreče, čime bi se izbjeglo usko grlo na karanovačkom mostu, nikada nije stavljen u funkciju.

- Potrebno je od „suhog mosta“ do rijeke Spreče bagerom, u dužini od dvadesetak metara, ukloniti višak zemlje, odnosno spojiti „suhi most“ s rijekom, i time bi problem plavljenja gračaničke industrijske zone uveliko bio smanjen - istakao je u pismo Bričić.

Kako je dodao, za taj posao ne treba puno novca, već samo dogovor dvije općine i dobra volja.

Bričić je naveo i da je sličan most na ovom mjestu svojevremeno gradila i Austro-Ugarska i bio je u funkciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.