AFERA DŽENA

Iz "Verlaba" za "Avaz": Uređaji nisu zakonski verifikovani

Zakon je jasan. Medicinski uređaji koji su dio zakonskog mjeriteljstva, između ostalog i anesteziološka mašina, se ne smiju koristiti ako nisu verifikovani, rečeno je nam je.

Badnjević: Zakon jasan. Agencije

Piše: M. Aš.

12.11.2021

Nakon slučaja liječenja dvogodišnje djevojčice Džene iz Kaknja, koja je nakon operacije u privatnoj klinici završila u komi, jutros je započet i inspekcijski nadzor na klinici Bejtović.

S obzirom da se uređaji u skladu s zakonom moraju verifikovati, obratili smo se "Verlabu". No, iz Verlaba, firme koja je mjeriteljska laboratorija, imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, jutros su kazali za "Avaz": "da uvidom u našu bazu nismo pronašli da su navedeni uređaji verifikovani u skladu sa zakonskim propisima od strane "Verlab d.o.o.".

 - Zakon je jasan. Medicinski uređaji koji su dio zakonskog mjeriteljstva, između ostalog i anesteziološka mašina, se ne smiju koristiti ako nisu verifikovani - rečeno nam je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.