DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Mijatović s Verlabom i GIZ-om potpisao Memorandum o saradnji

Cilj Memoranduma, između ostaloga, jeste razvoj Centra za digitalne transformacije i implementaciju digitalnih tehnologija

Sa zajedničkog susreta. Vlada FBiH

A. O.

14.7.2023

Zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, direktorica Naučnoistraživačkog instituta Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Lejla Gurbeta-Pokvić i direktorica programa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH koji provodi Projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini” Eva Neher (Näher), potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu Memorandum o saradnji.

Ovaj dokument uspostavlja okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija. Cilj Memoranduma, između ostaloga, jeste razvoj Centra za digitalne transformacije i implementaciju digitalnih tehnologija, te poboljšanje efikasnosti poslovanja, optimizacije procesa i povećanje konkurentnosti za mala i srednja poduzeća.

Predviđeno je da se putem ovog centra uspostave mehanizmi praćenja i evaluacije napretka digitalnih transformacija malih i srednjih poduzeća, kao i da se kontinuirano unapređuju usluge i aktivnosti, kako bi se postigli željeni rezultati i zadovoljile potrebe malih i srednjih poduzeća u procesu digitalne transformacije.

Federalno ministarstvo, Verlab i GIZ, uz međusobnu saradnju na aktivnostima podrške malim i srednjim poduzećima, u skladu s potpisanim dokumentom, radit će i na unapređenju nivoa primjene informacionih tehnologija radi modernizacije poslovanja malih i srednjih poduzeća. Među prioritetima su i razmjena znanja i iskustava u dobre prakse korištenja novih tehnologija, te pružanje podrške modernim modelima poslovanja u različitim oblastima. Također, saradnja podrazumijeva analizu normativnog okvira i predlaganje izmjena ili novih propisa s ciljem unapređenja procesa digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH.

Potpisnici Memoranduma imenovat će svoje predstavnike koji će se redovno sastajati radi planiranja, koordiniranja, te ostvarivanja aktivnosti na podršci malim i srednjim poduzećima u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.