PROJEKTI

U Sarajevu boravilo 200 stručnjaka iz BiH i jugoistočne Evrope

Organizator konferencije je Udruženje za oblasti voda i zaštitu okoliša ''Aquasan mreža u BiH'', a ovogodišnji partner je Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH

Učesnici konferencije u Sarajevu na okupu

M. A.

11.4.2019

U Sarajevu je održana trodnevna 4. regionalna konferencija „Modernizacija vodnih usluga u Bosni i Hercegovini“. Učestvovalo je 200 stručnjake iz oblasti vodnih usluga iz BiH i cijele jugoistočne Evrope.

Organizator konferencije je Udruženje za oblasti voda i zaštitu okoliša ''Aquasan mreža u BiH'', a ovogodišnje partner je Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH.

Informiranje učesnika

Osnovni cilj konferencije je podržati modernizaciju sektora vodnih usluga kroz zajedničko definiranje koraka usmjerenih ka unapređenju zakonodavno-pravnog i institucionalnog okvira te informiranje učesnika o novim projektima i programima međunarodnih finansijskih institucija (MFI) u sektoru vodnih usluga u BiH.

Gosti, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, Regulatorne komisije i Udruženja komunalnih preduzeća iz Republike Sjeverne Makedonije podijelili su svoja iskustva u provođenju reforme sektora vodnih usluga u ovoj zemlji.

U svom izlaganju su istakli važnost uspostavljanja Regulatorne komisije kao jednog neovisnog tijela koje je stavilo fokus na vodne usluge, a s druge strane omogućilo uspostavljanje ekonomične cijene usluga na osnovu stvarnih troškova.

Prezentiran je i projekt „Izgradnja kapaciteta za izradu i isporuku proizvoda u sklopu Regionalne mreže za izgradnju kapaciteta u sektoru voda i sanitacije - RCDN“, koji podržavaju Švicarski sekretarijat za ekonomsku pomoć (SECO) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), a čiji je cilj jačanje kapaciteta u sektoru vodnih usluga.

- Projekt RCDN dobar je primjer saradnje Njemačke, Švicarske i lokalnih partnera, te da se kroz ovaj projekt osiguravaju dobri programi obuka i kroz razmjenu dobrih praksi i iskustava unapređuje sektor vodnih usluga – kazao je Peter Volf (Wolf), direktor GIZ projekta za jugoistočnu Evropu.

Ulaganje u kapacitete

Da javna komunalna preduzeća u BiH shvaćaju važnost pružanja kvalitetnih vodnih usluga i važnost ulaganja u kapacitete pokazali su predstavnici ovih preduzeća iz Neuma, Bosanske Gradiške, Bihaća, Banje Luke, Prnjavora i Bijeljine koji su prezentirali svoja iskustva u upravljanju imovinom, neprihodovanom vodom i lokalnim vodovodnim sistemima, unaprjeđenju energijske efikasnosti pumpnih postrojenja i izračunu cijena vodnih usluga, te izgradnji, radu i održavanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Glavni zaključci

Glavni zaključci konferencije su da je u BiH potrebno što prije pokrenuti i realiziratireformu sektora vodnih usluga koja treba da ponudi dugoročna sistemska rješenja i doprinese dugoročnoj održivosti kvalitete vodnih usluga te da je jačanje kapaciteta i prioritet i potreba i da će uspostava i provođenje programa kontinuiranog obučavanja i certificiranja kadrova osigurati operativnu učinkovitost i finansijsku održivost javnih komunalnih preduzeća. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.