FEDERALNI MINISTAR

Nermin Džindić: Od propale namjenske industrije stvorili smo najbrže rastuću privrednu granu

"Aluminiju" smo hrabro rekli ne, da ne radi na onakav način na koji je radio, rekao je ministar Džindić

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Avaz

Piše: E. D. A.

13.11.2021

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je na Trećem kongresu SBB-a u Mostaru rekao da su pred ovim ministarstvom svakodnevno bili štrajkovi raznih kompanija.

- Rješavali smo ih jedan po jedan. Gledali smo kako da sistemski zaustavimo propadanje. Najveći rezultati postignuti su u namjenskoj industriji. Zabilježen je strahovit rast u odnosu na prethodnu vladu. Napomenut ću nekoliko najbitnijih stavki. Prosječan broj zaposlenih povećan je za 1.500, to je, otprilike, veličina jednog rudnika kao što je "Kreka". Neto gubitak prošle vlade bio je 58 miliona maraka, a ove godine će izaći na plus 300 miliona - rekao je Džindić.

Toplifikacija Sarajeva

Kongres održan u Mostaru. Avaz

Ukupni poslovni prihodi, u poređenju s prethodnom vladom, bio je 394 miliona, a s današnjim danom prelazi milijardu.

- Za Kanton Sarajevo smo predlagali nekoliko pametnih stvari, ali, nažalost, nisu imali sluha. Predlagali smo projekt termovalorizatora uz obezbjeđenje investitora, a to i danas nudimo i imamo. To je postrojenje za spaljivanje otpada i proizvodnju toplotne i električne energije. Time rješavamo dva problema, međutim, nema sluha da se razgovara i uđe u ovaj projekt - istakao je Džindić.

Drugi projekt je toplifikacija Sarajeva iz Termoelektrane Kakanj.

- Uradili smo idejno rješenje, došli do ulaza u Sarajevo i sada imamo blokadu. Treba  Kanton da definira primopredajnu tačku i uradi projekt daljnje distribucije - kazao je resorni ministar.

150 miliona kreditnih garancija

Sa Kongresa. Avaz

Što se tiče aktivnosti u vezi s penzionisanjem radnika, od 2015. do 2021. Ministarstvo je osiguralo 45 miliona KM i uvezalo je staž za više od 8.000 radnika. To su radnici "Hidrogradnje", "Borca" Travnik, "Borca" Zenica, "Željezare" Zenica, "Aluminija"... svi  rudnici u FBiH i sve firme iz namjenske industrije.

- Izdvojena je subvencija od 60 miliona KM u pandemijskoj godini za izvoz. U ovoj godini odvojeno je 30 miliona za one koji nisu prošle godine dobili. Za desetak dana će biti potpisivanje ugovora i raspodjela sredstava. Sto pedeset miliona kreditnih garancija za izvoznike, 75 miliona KM za ostala privredna društva putem Privredne banke, jedan je od projekata ovog ministarstva - rekao je Džindić.

Novi projekti i nove investicije

Kongres SBB-a održan u Mostaru. Avaz

Kada se sve sabere, s ukupno 500 miliona KM je ovo ministarstvo direktno pomoglo privredi Federacije. Također, pokrenut je stečaj pet privrednih društava kako bi zaustavili gomilanje i propadanje kompanija, kako bi osigurali neko normalno restauriranje i sigurno zapošljavanje novih radnika.

- Hrabro smo rekli ne "Aluminiju", da ne radi na onakav način na koji je radio. Dakle, protekli period u radu na polju energetike i rudarstva bio je period koji je obilježio drugačiji smjer u djelovanju i to se vidi iz rezultata. Od privrednih društava koja su sistemski uništavana stvorili smo društva koja danas normalno funkcioniraju. Od propale namjenske industrije stvorili smo najbrže rastuću privrednu granu kroz nove projekte, nove investicije, nova radna mjesta. Prihodi su povećani za više od milijardu KM i to govori da se radi o ozbiljnom zaokretu - rekao je Džindić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.