BRISEL

Njemačka pokrenula pitanje sankcija protiv zvaničnika RS

Njemačka je tražila od evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da kreira dokument sa prijedlozima o sankcijama protiv zvaničnika manjeg bh. entiteta

Češka podržava, Mađarska pruža otpor inicijativi. TWITTER

Piše: E. Ć. / RSE

17.11.2021

Njemačka je u organima Evropske unije (EU) pokrenula pitanje sankcija protiv zvaničnika RS koji ugrožavaju Dejtonski sporazum, prenosi "Radio Slobodna Evropa". 

Kako RSE navodi, Njemačke je tražila od evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da kreira dokument sa prijedlozima o sankcijama protiv zvaničnika manjeg bh. entiteta. O tom pitanju se raspravljalo na sastanku političkog i bezbjednosnog komiteta EU, na nivou ambasadora država članica EU. Inicijativu snažno podržava i dokument traži Češka, dok žestok otpor pruža Mađarska.

Podsjećanja radi, mađarski premijer Viktor Orban se 6. novembra sastao sa članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Posjeta je organizovana u Laktašima, oko 200 kilometara od glavnog grada Sarajeva, koji Orban nikada nije zvanično posjetio.




Je li potreban kosenzus?

Inače, izrada papira o opcijama za sankcije koju treba da obavi EEAS je redovna procedura koja se mora ispoštovati kada se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv jedne zemlje ili entiteta.

Priprema ovog papira u proceduralnom smislu ne zahtjeva jednoglasnost država članica EU. Međutim, Evropska služba za spoljne poslove, bi radije imala podršku svih članica kako bi izašla sa dokumentom i prijedlozima, jer se smatra da, ako ne postoji saglasnost u ovoj početnoj fazi onda je to već indikacija u kojem pravcu bi išla rasprava o sankcijama na višim nivoima EU, uključujući i ministre. Odluka o sankcijama se donosi konsenzusom svih država članica EU.

Dodik na prvom mjestu "crne liste"

EU je još 21. marta 2011. godine usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mera protiv određenih fizičkih i pravnih lica čije aktivnosti narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da sankcijama budu obuhvaćene i osobe koje "ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju" ili podrivaju Dejtonsko-pariški opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse. Radi se načelno o praznoj listi u kojoj bi se dodavala imena, u slučaju da to odluči EU.

- Ako se usaglasimo, na prvom mjestu te liste će biti ime Milorada Dodika - rekao je jedan visoki zvaničnik EU za RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.