GODIŠNJICA 4. KORPUSA

Džaferović: Oružane snage će postojati i mogu samo jačati

Član Predsjedništva BiH prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice 4. korpusa Armije RBiH

Džaferović: Iza OS BiH nisu ostale masovne grobnice. FENA

E. Ć. / Fena

17.11.2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas obilježavanju 29. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na lokalnim mezarjima, te na centralnim spomen-obilježjima u Stocu, Čapljini, Mostaru, Konjicu i Prozoru.

Odata je počasti brigadnom generalu Arifu Pašaliću na spomen-obilježju u Drežnici te položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na centralnom spomen-obilježju u Jablanici.

Džaferović se obratio na akademiji posvećenoj 29. godišnjici formiranja 4. korpusa Armije RBiH koja je upriličena u Jablanici, gdje je kazao da se nikada neće zaboraviti borba Armije RBiH, vojske koja je djelovala u međunarodno priznatoj državi.

- Uvijek ćemo se sjećati časne borbe i odavati poštovanje onima koji su podnijeli najveću žrtvu za odbranu. Onaj ko to zaboravi riskira da se najteže stvari iz prošlosti koje je BiH proživjela devedesetih ponove. Prenosit ćemo to na buduće generacije - naglasio je Džaferović.


Postoji samo želja za istinom i pravdom

Napominje da postoji samo želja za istinom i pravdom koja će na kraju pobijediti, bez obzira na sve poteškoće jer istinu i pravdu nije moguće poraziti.

- Trebamo biti ponosni na sve što smo uradili u praktično nemogućim uvjetima. Tamo gdje je bila Armija RBiH dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike BiH, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-historijski, vjerski objekti i spomenici - podvukao je.

Iza Armije RBiH, kaže Džaferović, nisu ostale masovne grobnice i logori, ta armija je vodila odbrambeno-oslobodilački rat, dok su agresorske snage koje su napale BiH učinile sve suprotno.

Rat je završio potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji predstavlja nepravedan mir, ali mir kojim je zaustavljen rat, ističe Džaferović, ipak moralni pobjednik u tom ratu je Armija RBiH.


BiH će izaći iz krize

Član Predsjedništva BiH je upozorio da su posljednjih godinama krenuli napadi na one koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, a ti napadi međunarodnu zajednicu su dobrim dijelom obeshrabrili te su glavu počele dizati retrogradne političke snage.

- Institucije BiH će štititi državu bez obzira na podrivanje tih institucija i pokušaje njihovih rušenja. Tu mislim i na međunarodnu zajednicu jer međunarodni intervencionizam u BiH nije običan, on je dio obaveza propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom - podvukao je Džaferović.

Najavljuje da će BiH izaći iz ove krize i odbranit će se od nasrtaja koji za krajnji cilj imaju razgradnju države i secesiju, zbog čega traba sada biti mudar i ne poduzeti postupke koji bi bilo šta isprovocirali.

- Poruka tim snagama je da prestanu sa suludim postupcima jer nikada u tome neće uspjeti. Ovakvim ponašanjem bespotrebno gubimo vrijeme. Ne može tema biti hoće li biti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, njih će biti, one će postojati i možemo ih samo jačati - kazao je Džaferović i dodao da tema ne može biti niti to hoće li biti BiH ili ne, jer Bosna i Hercegovina postoji i postojat će.

Kako je zaključio, logičan put ove države je izgradnja multietničke države koja će funkcionirati na građanskom principu uz uvažavanje multietničke strukture što je njeno bogatstvo, a ne razlog za svađe i sukobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.