MINISTAR ENERGETIKE

Džindić: Bitno je da zakon o plinovodu "južna interkonekcija" bude prihvaćen

Predstavnica Kriznog štaba FBiH Marina Bera predstavila je epidemiološku situaciju te rekla da će se u narednom periodu raditi na tome da se formiraju mobilni timovi

Detalj sa skonferencije za medije. L. Memčić

Piše: L. Memčić

18.11.2021

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH izjavio je na današnjoj konferenciji za medije, da je strateški bitno da zakon o južnoj interkonekciji bude prihvaćen u Vladi FBiH i Parlamentu jer naša zemlja ima samo jedan dovod plina. Ranije je na sjednici Vlade FBiH prihvaćen nacrt pomenutog zakona koji sada ide u parlamentarnu proceduru.

- Nakon obavljene javne rasprave, imali smo primjedbi iz industrijskih zona kroz Hercegovinu. Sve što je bilo u interesu privrede mi smo usvojili i puštamo u Parlament FBiH - kazao je Džindić.

Što se tiče drugog zakona, rekao je da se stvaraju novi odnosi između privatnih i javnih sektora.

- Koristili smo sve eminentne stručnjake i došli smo do prednacrta zakona koji će Vlada uputiti u redovnu proceduru.

Rekao je da postoje dva oblika partnerstva između privatnog i javnog sektora.

- Ugovorni oblik je partnerstvo između javnog i privatnog sektora. Što se tiče statusnog oblika, to je formiranje zajedničkog tijela između ova dva sektora - naveo je Džindić.

Najavljeno i uvođenje potvrda za vakcinisane. L. Memčić

Predstavnica Kriznog štaba FBiH Marina Bera predstavila je epidemiološku situaciju te rekla da će se u narednom periodu raditi na tome da se formiraju mobilni timovi.

Dodala je da će centri za vakcinaciju raditi najmanje tri dana u sedmici do 20 sati i jedan dan vikend.

- Odlučno je da se uvede VPT potvrda, vakcinisan, testiran, prebolio. Naređeno je Kantonima da se osiguraju uvjeti za veći broj punktova za vakcinaciju i testiranje. Potvrde bi bile u upotrebi od 20. decembra.

Potvde će se uvesti za zaposlene u sektoru zdravstva, odnosno sve zaposlene u javnom sektoru - naglasila je Bera.

Dodala je da ko ne želi da se vakciniše, a zaposlen je u ovim sektorima, ima izbor i morat će se testirati o vlastitom trošku.

Naglasila je da se potvrda uvodi sukcesivno.

- Ovo je prva faza, pa ćemo onda dalje voditi po fazama. Omogućeno je kantonima da mogu uvesti i za druge skupine ovu potvrdu - istakla je Bera.

Korjenić govorio o nezaposlenim. L. Memčić

Omer Korjenić iz Federalnog zavoda za zapošljavanje predstavio je program rada za zapošljavanje za 2022. godinu čemu je Vlada dala saglasnost.

- Planirao je da podršku dobije 15 hiljada nezaposlenih osoba. Planirana su sredstva od 68 miliona KM. Kada je u pitanju evidencija nezaposlenih, prošli mjesec je 305 hiljada nezaposlenih i taj broj se smanjio na broj prije pandemije - naglasio je Korjenić.

Ministar Nermin Džindić komentirao je i najavljene proteste rudara.

- Jučer sam dobio obavještenja zato što sporazum između Elektroprivrede i Sindikata nije implementiran. Taj sporazum je jasan i precizan i pokazuje šta je i jedna i druga strana trebala da uradi. Elektroprivreda je ostvarila 90 posto sporazuma. Pokušao sam pozvati i jednu i drugu stranu da pregovaraju ali bezuspješno. Pokušat ću i u utorak da dođemo do zajedničkog stava ako se može doći. Prijedlog koji je EP dala traži maksimalističke zahtjeve, a Sindikat minimalističke. Da budem precizan, oni su na istom putu ali na suprotnim smjerovima - dodao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.