SVRSTAO U PET KATEGORIJA

Premijera Novalića zaboljela tvrdnja da "zavlači ruke u džepove građana", pa odlučio uživo na Facebooku "tumačiti" zakone

Ja bih, doduše, više volio da umjesto štednje, štediše ulažu novac i na taj način jačaju privredu i stvaraju nova radna mjesta i nove mogućnosti. Dakle, kamatne štednje mi ne oporezujemo, izjavio je Novalić

Piše: N. Aj.

18.11.2021

Fadil Novalić. Printscreen

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odlučio je da na Facebooku u videoprijenosu uživo da "pojasni zakone o porezu na dohodak i doprinosima".

Tako je sve goruće teme od prethodnih dana svrstao u pet kategorija i to naslijeđe, štednja, ugovore o djelu, doprinose i prihode i freelancere.

Kako je rekao, porez na štednju ne postoji, a ne oporezuju se ni kamate na štednju.

- Ja bih, doduše, više volio da umjesto štednje, štediše ulažu novac i na taj način jačaju privredu i stvaraju nova radna mjesta i nove mogućnosti. Dakle, kamatne štednje mi ne oporezujemo - kazao je Novalić.

Ugovori o djelu i naslijeđe

Kada je u pitanju naslijeđe, rekao je kako je regulirano kantonalnim zakonima, a ne federalnim.

- Po Ustavu kantoni imaju tu nadležnost. Sa oca na sina i kćer nije oporeziv u svim kantonima, ostala naslijeđivanja se oporezuju, ali u svakom kantonu je drugačije - rekao je Novalić te poručio da se čitaju zakoni na kantonalnim nivoima.

Ono što bi se novim zakonom oporezovalo su ugovori o djelu jer, kako kaže Novalić, jako veliki iznosi se obrću ovim ugovorima.

- To se sada oporezuje "10+6+4" sistemom i to nije puno. Ugovori o djelu su potrebni, oni jednokratni, ali ovi se ponavljaju što predstavljaju neku vrstu zaposlenosti. Kad posladavcu više ne treba, onda je "gdje si bio - nigdje, šta si radio - ništa". Kasnije niti ima penziono niti zdravstveno. To je izrabljivanje ljudi, mi smo to oporezovali. Imat će i zdravstvo i PIO i zaštitu od nezaposlenosti.

Drugi dio su oni koji su već zaposleni ali rade još dodatni posao po ugovoru na djelu. Oni moraju za ovo plaćali ali samo za penziono. Dakle, opterećujemo one koji dodatno zarađuju na tržištu - rekao je Novalić.


Fondovi služe da pomognu građanima

Govorio je o doprinosima i dohotku.

- Doprinose plaćamo svi mi koji smo zaposleni iz plate. To ne uzima država, nego to uposlenici daju sami sebi. Tvrdnja da je "premijer zavukao ruku u džepove građana" nije tačna. Taj novac ne ubire nijedan budžet, to ubiru fondovi koji služe da pomognu građanima - rekao je Novalić.

Dodao je da trenutno svi zaposleni bez, obzira imaju li 400 ili 4.000 KM plaću, plaćaju 10 posto poreza.

- To nije u redu. Novim zakonom bi to išlo tako da oni koji imaju plaću do 800 KM imali bi 0 posto poreza. Oni koji imaju do 2.000 plaćali bi manje nego sad, a oni koji imaju preko plaćali bi više nego sad. Pa vi sad procijenite da li je to zavlačenje ruku u džepove građana - kazao je.

Smatra da bi se tako stvorio prostor da se plaće povećaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.