SAOPĆENJE ZA JAVNOST

VSTV: Zaštita djeteta treba biti u fokusu pravosuđa

Unapređenje položaja djece i maloljetnika koji su u dodiru sa pravosuđem u fokusu je brojnih aktivnosti koje VSTV realizuje u saradnji sa međunarodnim partnerima

VSTV. Agencije

Fu. M.

19.11.2021

Visoko sudsko i tužilačkio vijeće BiH (VSTV) već godinama obilježava 20. novembar - Međunarodni dan djeteta, koji predstavlja i svojevrsnu priliku za analiziranje postignutih rezultata, te ukazivanje na nedostatke u sistemu zaštite djece i maloljetnika u kontaktu sa pravosudnim institucijama.

Unapređenje položaja djece i maloljetnika koji su u dodiru sa pravosuđem u fokusu je brojnih aktivnosti koje VSTV realizuje u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Vijeće je s tim ciljem, u saradnji sa Unicefom, započelo proces izrade standarda za opremanje prostorija za saslušanje djece u kontaktu sa zakonom", saopštili su iz VSTV-a.

Opremanje prostorija

U saopštenju se dodaje da su standardi za opremanje i korištenje prostorija za saslušanje djeteta svjedoka obezbjeđuju efikasno sprovođenje krivičnog postupka, koji uključuje i učešće djeteta, a u skladu sa svim relevantnim međunarodnim standardima i domaćim propisima, uz uvažavanje najboljeg interesa djeteta.

Standarde za opremanje i korištenje prostorija za saslušanje djeteta svjedoka, VSTV je usvojio u januaru, a nakon čega je nastavilo sa pružanjem podrške Unicefu u identifikovanju pravosudnih institucija u kojima je neophodno izvršiti građevinsko-tehničke radove u svrhu prilagođavanja prostorija za saslušanje djece u kontaktu sa zakonom te njihovo opremanje.

- Ranije je kreiran i ilustrovani vodič kroz krivični postupak za djecu žrtve/svjedoke krivičnih djela i njihove roditelje/staratelje, a izrađena je i analiza stepena primjene odredaba Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u sudovima u BiH, na osnovu koje su izdate i preporuke sudovima za unapređenje rada - navodi se u saopštenju.

Sve do sada realizovane aktivnosti predstavljaju bazu na osnovu koje će na unapređenju ove oblasti raditi sve pravosudne institucije u BiH.

Unapređenje položaja ranjivih skupina

Unaprjeđenjem sistema zaštite prava djece i maloljetnika trebaju biti obuhvaćeni svi načini na koje se djeca susreću sa pravosudnim sistemom, bilo kao žrtve, svjedoci, navodni počinioci ili kroz slučajeve koji uključuju brigu, starateljstvo ili zaštitu djece.

Aktivnosti usmjerene na jačanje vladavine prava, demokratije, ljudskih prava i unapređenje položaja ranjivih grupa u kontaktu sa sudom, VSTV realizuje u okviru projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, uz podšku Vlade Švedske..

- Unapređenje položaja ranjivih skupina, posebno djece i maloljetnika i u narednom će periodu biti u fokusu aktivnosti VSTV-a - poručuju iz te pravosudne institucije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.