PRATITE UŽIVO NA AVAZU

Intervju sa Zoranom Kesićem: Ljudi koji vladaju regionom su ispali iz Alana Forda

Ovaj intervju otvara 3. izdanje "Sarajevo Festa - umjetnost i politika"

Piše: D. H.

23.11.2021

Večeras s početkom od 21 sat na portalu "Dnevnog avaza" možete pratiti video-intervju s popularnim komičarem Zoranom Kesićem koji vodi naš novinar Danijal Hadžović.


Regionalna komičarska zvijezda

Ovaj intervju otvara 3. izdanje "Sarajevo Festa - umjetnost i politika".

Politička satira jedna je od najpopularnijih televizijskih formi u svijetu, naročito u Sjedinjenim Državama. Popularni voditelji satiričnih emisija poput Johna Stewarta, Billa Mahera, Stephena Colberta ili Johna Olivera, ne samo da uživaju ogromnu popularnost i gledanost, nego su istvoremeno i neki od vodećih izvora informacija i kreatora mišljenja o američkoj politici kako u SAD- u, tako i u svijetu. Takvu zvijezdu ima i susjedna Srbija, ali i region.

 Ime mu je Zoran Kesić, a još od 2013. godine uređuje i vodi popularnu emisiju „24 sata“, u kojoj na zabavan i duhovit način obrađuje događaje i ličnosti u Srbiji i regionu, koje se možda naizgled čine smiješnim, ali su posljedice njihovog djelovanja prije tragične. Iako bi se na prvu reklo da politička situacija u regionu, komični likovi koji nam kroje sudbine i njihovi svakodnevni podvizi, nude beskrajnu inspiraciju za političku satiru, Kesić je do danas jedan od rijetkih, a svakako najuspješnijih novinara na ovom prostoru koji se bave ovakvom vrstom sadržaja.

U podcastu za Sarajevo Fest, sa Zoranom Kesićem razgovaramo o tome koliko uopšte ima smisla praviti satiru u zemlji i regiji u kojoj ključni politički akteri sami po sebi izgledaju kao likovi iz komedija i crtanih filmova, Aleksandru Vučiću, djelovanju antivaksera, odnosima u regionu, inspiracijama koje pronalazi za svoju emisiju te kako objasniti fenomen da je emisija koja je zabavnog karaktera postala bastion zdravog razuma u regionu.


Serija podkasta

Na ovogodišnjem "Sarajevo Festu" emitovat će se serija podkasta sa izuzetnim gostima iz svijeta biznisa, umjetnosti, medija, politike, filozofije, psihologije, kompjuterske sigurnosti i sociologije koji razmatraju hibridnu realnost u kojoj živimo. Festivalski program pod nazivom Digitalni forum možete gledati ili samo slušati na više digitalnih platformi i sigurno je da će svako naći svoje teme. Art Forum je festivalski program koji će prikazati vrhunske predstave iz BiH, Srbije i Slovenije uživo i u digitalnom formatu. Forum mladih se fokusira na teme koje zaokupljaju omladinu. Sarajevo Fest nastavlja da stavlja u fokus kritičko mišljenje i kreativnost kao temelje slobodnog i zanimljivog života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.