PRENOSIMO

Nakon gostovanja Vaskovića na Face TV javnost zanima: Ko je Osmicin savjetnik Muriz Druškić koji se dovodi u vezu s narko kartelom?

Druškić je od ranije poznat bosanskohercegovačkoj javnosti i to kao čovjek koji je osmislio shemu vezanu za oduzimanje sigurnosnih dozvola policijskim službenicima koji ne žele svirati kaKo on i Osman Mehmedagić sviraju

Ko je Muriz Druškić, savjetnik Osmice. Arhiv

Press media

29.11.2021

Novinar Slobodan Vasković u subotu je u gostovanju na FACE televiziji otkrio da je savjetnik direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Muriz Druškić dio narko kartela koji hara Bosnom i Hercegovinom, a da su pored njega članovi organizirane kriminalne grupe povezani s trgovinom narkoticima i drugi službenici OSA BiH, piše Press media.

Još jedan savjetnik direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, pored Muriza Druškića, navodno je član opasnog narko kartela. Riječ je o Siniši Raketi koji je zaposlen kao Mehmedagićev savjetnik i koji isto kao i Druškić ima pristup tajnim podacima.

Druškić je od ranije poznat bosanskohercegovačkoj javnosti i to kao čovjek koji je osmislio shemu vezanu za oduzimanje sigurnosnih dozvola policijskim službenicima koji ne žele svirati kaKo on i Osman Mehmedagić sviraju. Nakon otkrivanja da je Druškić povezan s narko kartelom baca se sumnja na odluku OSA-e BiH da konstatuje sigurnosne smetnje policijskim službenicima iz MUP-a KS koji su upravo radili na predmetima povezanim s trgovinom drogom.

"Sigurnosne dozvole"

Ovog kompromitiranog službenika OSA-e, koji je prema tvrdnjama uposlenih u OSA-i intelektualni guru Osmana Mehmedagića, Tužilaštvo BiH teretiralo je u predmetu “Sigurnosne dozvole”, ali je Sud BiH na čijem čelu se nalazi Ranko Debevec koji je prijatelj Osmana Mehmedagića, odlučio odbacit optužnicu.

Druškić je na prijedlog Osmana Mehmedagića imenovan u Drugostepenu komisiju za odlučivanje o žalbama na sigurnosne provjere iako je u momentu imenovanja bio penzioner s ugovorom o djelu u OSA BiH.

Tužilaštvo BiH smatralo je da je Druškić dio organizovane grupe koja je stavila pod političku kontrolu Drugostepenu komisiju za odlučivanje o žalbama na sigurnosne provjere kako bi disciplinirala i ostavljala bez posla policijske službenike koji ne žele da rade po diktatu Osmana Mehmedagića i SDA.

Odbiti žalbu

Kada OSA BiH oduzme sigurnosnu dozvolu policijskom službenik, policijski službenik ima mogućnost žalbe Drugostepenoj komisiji. Ukoliko Drugostepena komisija uvaži žalbu onda se policijskom službenik vraća sigurnosna dozvolu i on nastavlja obavljati svoj posao. Međutim, ukoliko Drugostepena komisija u kojoj se nalazi Druškić odbije žalbu policijskoj službenike onda policajac ostaje bez posla. Jedina mogućnost koja mu je ostavljena na raspolaganje jeste ta da podigne privatnu tužbu pred Sudom BiH kojim upravlja Ranko Debevec – prijatelj Osmana Mehmedagića.

Da objasnimo na primjeru. Kada bi policajac započeo rad na predmetu razotkrivanja narko kartela, OSA BiH bi mogla da mu oduzme sigurnosnu dozvolu pod suludim izgovorom da je u kontaktu s kriminalcima (doušnicima). U slučaju da se policajac žali Drugostepenoj komisiji, Muriz Druškić bi mogao da mu odbije žalbu i potvrdi oduzimanje sigurnosne dozvole. Nakon toga policajac definitivno ostaje bez posla s nemogućnosti da se ponovo zaposli na mjesto policijskoj službenika. Jedina nada koja ostaje jeste da podigne tužbu pred Sudom BiH, a u Sudu BiH dočekaju ga sudije kojim je šef Ranko Debevec.

Jačanje narko-kartela

Treba posebno istaći kako je dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH Bisera Turković u svom iskazu datom u Tužilaštvu BiH potvrdila da je Drugostepena komisija zapravo politička komisija te da je Muriz Druškić prijedlog Kadrovske komisije SDA. To nije bilo dovoljno Sudu BiH koji je odbio optužnicu Tužilaštva BiH i na taj način omogućio dublje kompromitiranje Drugostepene komisije i jačanje narko kartela čiji je Druškić, prema Vaskovićevim tvrdnjama, član.

Muriz Druškić nije jedini Druškić koji je uposlen u OSA BiH. Osman Mehmedagić zaposlio je sina Muriza Druškića u OSA BiH iako on nije imao nikakvih kompetencija, ali i djevojku od sina Muriza Druškića koji radi na slušanju presretnutih telekomunikacija.

Što se tiče karijere Muriza Druškića, on je od 2017. godine pa sve do 2021. godine bio šef Odjela za organizirani kriminal u OSA BiH i to za cijelu teritoriju države BiH. To znači da je bio prvi operativac Osmana Mehmedagića. Nakon penzioniranja 2021. godine dobio je ugovor o djelu na osnovu kojeg je nastavio raditi u OSA BiH kao savjetnik Mehmedagića te pored penzija primati i novčanu naknadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.