MINISTAR MUP-A

Lukač: Nemam sukob s Dodikom, kao što to određeni krugovi žele prikazati

Čak se spominjalo da je došlo i do fizičkog sukoba, što uopšte nije tačno, rekao je

E. Ć.

Dragan Lukač i Milorad Dodik

Foto: avaz


Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač gostujući u emijsiji "Oči u oči - objektivno" rekao je kako ne postoji sukob sa Miloradom Dodikom i direktorom Policije RS Sinišom Kostreševićem.

- Iako već duže vrijeme određeni krugovi, ali i mediji pokušavaju tako da predstave, moram da kažem da između mene i predsjednika Dodika nema nekakvih sukoba, ni u ličnim, ni u poslovnim odnosima, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

- Određeni krugovi pokušavaju da naprave sukob između mene i predsjednika Dodika, ali mogu da kažem da u ličnim odnosima nema sukoba. Čak se spominjalo da je došlo i do fizičkog sukoba, što uopšte nije tačno. Mi imamo korespondenciju po pitanju stranačkih, ali i po pitanju službenih odnosa u onoj mjeri koliko je to zakonom predviđeno. Viđamo se, razgovaramo, tako da ne vidim tu problem, osim pojedinih medijskih pokušaja da se napravi veći problem na toj relaciji - dodao je Lukač.

Ista situacija i sa direktorom Policije RS

Kaže da je ista situacija i u odnosu sa direktorom Policije RS Sinišom Kostraševićem.

- Direktor Policije ima svoje nadležnosti, koje su mu date Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kao i ministru unutrašnjih poslova. Ne mogu da kažem da imamo bilo kakvih ličnih sukoba, mada se javnosti pokušavaju prezentovati određene stvari. Sve poslove koje od nas traži Tužilaštvo i sva funkcionisanja Ministarstva unutrašnjih poslova ne trpe bilo kakav naš odnos i ne mogu da kažem da je naš odnos lično bio na nekoj lošoj relaciji, bez obzira što se pokušava predstaviti na takav način. Mi radimo svoj posao, svako iz svoje nadležnosti, onako kako je propisano Zakonom i to u ovom trenutku funkcioniše - kazao je Lukač.

Lukač je, komentarišući aktuelnu bezbjednosnu situaciju u BiH, rekao kako BiH ima dovoljno zemlje i prostora da svi žive zajedno, ali da je oko funkcionisanja države u političkom smislu potreban dogovor. To je, kako kaže, jedini uslov za napredak.

Političari neće biti prvi koji će poslati svoju djecu da ginu za njihove ideje

- Mi već imamo u našem iskustvu i istoriji BiH rat koji smo prošli i znamo kako su se ponašali određeni političari koji su u tom trenutku bili na funkcijama. Bio sam aktivni učesnik rata i nisam vidio puno djece političara da su nosili pušku i bili u rovovima. Svi su oni bili na mnogo lagodnijim mjestima, gdje su gledali sa strane šta se dešava. 

Nijedan političar nije svoga sina poslao u rov, da ide da gine. Vjerovatno ni u nekom budućem ratu, ako ga ikad bude, političari neće biti prvi koji će poslati svoju djecu da ginu za njihove ideje. Smatram da u BiH u ovom trenutku, bez obzira što neki pričaju o ratu i pokušavaju da vrate kod ljudi taj strah od rata iz nekog prethodnog perioda, nema nikakvih uslova za rat. Niko ne smije da dozvoli sebi, bilo koji političar, da pozove u rat i da pošalje bilo čiju djecu u rat. To BiH nije potrebno, BiH je potreban mir. Djeci koja sada žive i ovdje pokušavaju da nađu svoju egzistenciju je potreban apsolutan mir. Samo u tom miru možemo da živimo i napredujemo - kazao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova RS je istakao kako je politička situacija u BiH uvijek turbulentna.

- Nažalost, određene političke odluke nas drže u mjestu, ne napredujemo na putu prema EU, što mislim da je cilj većini građana BiH. Ako pogledamo da 90 odsto građana koji odlaze negdje da obezbijede neku svoju egzistenciju, odlazi u EU, znači da svoju perspektivu vide u EU. Geografski smo dio Evrope i ne možemo da se izuzememo ni na bilo koji način iz onoga što jeste Evropa i mislim da nam je i cilj i mjesto da budemo u Evropi. 

Ako svi građani to hoće, onda nema tog političara koji može da radi mimo toga. Svi moramo da se potrudimo da na tom putu napravimo korake koji će dovesti do bolje ekonomske situacije, bolje perspektive mladih generacija na ovom prostoru i smatram da moramo da donosimo takve političke odluke koje će nas voditi ka napretku na tom putu - smatra Lukač, prenosi portal "Banjaluka.net".

NA VRH

Podijeli članak na