POVODOM 29. GODIŠNJICE

Bašić i Huskić čestitali Dan Trećeg korpusa

Jedinice Trećeg korpusa bile su ogromna prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom naše domovine, istakli su

H. J. I.

1.12.2021

Mirnes Bašić i Ćazim Huskić. Avaz

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku povodom 29. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.


Ogromna prepreka ciljevima agresora

Naglašavaju da je Treći korpus odigrao presudnu ulogu u odbrani srednje Bosne te da je zbog toga 1. decembar 1992. godine izuzetno važan datum u historiji Bosne i Hercegovine.

- Jedinice Trećeg korpusa bile su ogromna prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom naše domovine. Zbog toga im dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje, a posebnu počast odajemo našim herojima koji su u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali svoje živote - navodi se u čestitki.

Treći korpus dao je 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", 41 "Zlatnom policijskom značkom", a dvije brigade 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".


Braniteljska populacija jedan od najvažnijih prioriteta Vlade ZDK

Ističu da je položaj braniteljske populacije jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona, što ova vlada pokazuje bezrezervnom podrškom, konkretnim mjerama i programima za sve braniteljske kategorije, od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih branitelja do demobilisanih branitelja.

- Izdvajamo sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, finansiramo liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, stipendiramo studente, vodimo brigu o spomen-obilježjima i značajnim datumima, pomažemo braniteljskim udruženjima i savezima, a u jeku pandemije smo uveli i egzistencijalnu naknadu za borce mlađe od 57 godina. To je naša obaveza i jedna od temeljnih politika Vlade - navode u čestitki, saopćeno je iz Pres službe ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.