SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Načelnik posjetio Servis centar “Dajte nam šansu” i najavio finansijsku podršku

Načelnik posjetio Servis centar “Dajte nam šansu” i najavio finansijsku podršku. Stari Grad

Piše: MDA

3.12.2021

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas Servis centar “Dajte nam šansu” koji na području općine Stari Grad djeluje od 2017. godine, te okuplja roditelje i djecu sa poteškoćama u razvoju. Posjeta je upriličena povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a načelnik se susreo sa predsjednicom Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec, majkama djece sa poteškoćama u razvoju, kao i samim korisnicima centra.

Ovaj centar djeluje u prostorijama koje im je dodijelila i adaptirala Općina Stari Grad, a načelnik Hadžibajrić najavio je danas i nastavak podrške kroz finansiranje troškova. “Ovaj centar pomaže velikom broju porodica, ne samo iz Starog Grada nego cijelog kantona. Moramo se na svim nivoima vlasti više uključiti da pomognemo porodicama djece s poteškoćama, a danas sam se uvjerio koliko im ovaj centar pomaže. Rekli su mi da im predstavljaju problem troškovi koje plaćaju tokom zime za grijanje. To ćemo sistemski riješiti i Općina će izdvajati godišnji grant za režijske troškove ovog centra u iznosu od 10.000 KM. Obećavam da više neće morati razmišljati o tim problemima,” najavio je načelnik Hadžibajrić.

Kako je izjavila Ines Kavalec, Servis centri “Dajte nam šansu” u svojoj bazi imaju 800 porodica, od čega je oko 80 porodica iz Starog Grada (251 korisnik), a u prosjeku im se godišnje učlani 80 porodica, što dovoljno pokazuje potrebu za postojanjem ovakvih centara.

Pozitivno nas je iznenadila želja općinskog načelnika da nas posjeti na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koji mi nismo namjeravali posebno obilježavati. Stoga smo pozvali nekoliko roditelja iz Starog Grada koji su iz prve ruke načelniku dali informacije koliko im je značajna usluga ovog centra. Mi smo dosad pružili više od 90.000 besplatnih usluga, kao što su cjelodnevni i poludnevni boravci djece, psihološke podrške, sa akcentom na psihološki tretman roditeljima, braći, sestrama i drugo,” kazala je Kavalec. I ona i roditelji iskazali su zahvalnost na današnjoj posjeti kao i najavi finansiranja režijskih troškova istakavši da su im troškovi za grijanje sveke zime predstavljali ozbiljan problem, koji će konačno biti riješen.

Među današnjim korisnicima ovog centra bila je i Mirzeta Mirvić koja ima 33-ogodišnju kćerku sa dijagnozom cerebralne paralize.

Njoj svaki dolazak puno znači, ovo je jedino mjesto gdje dolazi. Znam da je sigurna ovdje i dovodimo je dva puta sedmično. Mnogo sam zahvalna načelniku Hadžibajriću, ne samo zbog ovog danas nego smo se i ranije obratili za pomoć i odmah je reagovao. Napravljena nam je pristupna rampa za prilaz invalidskim kolicima u kuću i uvedeno grijanje. Smatram da je načelnik posebna osoba, čovjek koji razumije ljude,” ispričala je Mirzeta.

Elma Jones u centar dovodi svog brata koji ima down sindrom. “Ovo nam je zapravo jedino mjesto gdje on dolazi. Mi smo zaista prezadovoljni. Oni dođu po njega i vrate ga nazad kući. On ima down sindrom i najveći problem mu je što ne govori, ali ovdje u servisu sa njima se odlično sporazumijeva. Sretan je, a i ja sam prezadovoljna što nešto ovako postoji, ovo je jedino mjesto izvan porodice gdje možemo da ga ostavimo,” ispričala je Elma.

Porodice koje imaju djecu sa poteškoćama imaju sve veće potrebe za podrškom, jer statistike pokazuju da u 70% ovakvih porodica dolazi do razvoda brakova. Stoga, Servis centri “Dajte nam šansu” porodicama pružaju psihološku podršku, poludnevni boravak za djecu ili odrasle u centru, usluge zdravstvene njege, terensku podršku mobilnog tima, interventnu podršku, individualni rad I drugo, a sve usluge su za korisnike besplatne.

Načelnik posjetio Servis centar “Dajte nam šansu” i najavio finansijsku podršku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.