STIGAO ODGOVOR

Američki jevrejski komitet: Opasne namjere srpskih i hrvatskih nacionalista u BiH

Prijete da naruše etničku ravnotežu zemlje, koja je na snazi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Američki jevrejski komitet: Incko je na odgovarajući način izmijenio krivični zakon zemlje. Arhiva

H. J. I.

7.12.2021

Posljednjih dana, hrvatski i srpski nacionalistički lideri u Bosni i Hercegovini udružili su snage.

Mustafa Cerić je početkom decembra uputio pismo evropskim rabinima u vezi zahtjeva u Domu naroda BiH za ukidanje Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.



Podržali Incka

Stigao je odgovor od Američkog jevrejskog komiteta (AJC), kojeg je Mustafa Cerić danas objavio na svom zvaničnom Facebook profilu.

Valentin Incko je prije svog odlaska sa mjesta visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu na odgovarajući način izmijenio krivični zakon zemlje kako bi propisao kazne za one koji sudjeluju u poricanju genocida.

Ova mjera je u skladu sa zakonodavstvom u mnogim drugim evropskim državama, s namjerom da sankcioniše one koji bi poricali Holokaust ili druge genocide, poput onoga što je zadesilo bosanske muslimane tokom jugoslovenskih ratova.


Cerićeva objava na Facebook-u. Screenshot

Udružili snage

Posljednjih dana, hrvatski i srpski nacionalistički lideri u Bosni i Hercegovini udružili su snage kako bi glasali za uklanjanje ove zabrane iz krivičnog zakona.

Američki Jevrejski Komitet smatra da je ovo pogrešna i opasna mjera koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali ove tragične historijske činjenice i prijetili da naruše etničku ravnotežu zemlje, koja je na snazi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi se u odgovoru Američkog jevrejskog komiteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.