KONFERENCIJE

Larson iz Mostara: Korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju opstanku BiH!

Građani se moraju potruditi da ne vjeruju lažnim patriotama iz sva tri konstitutivna naroda, rekao viši savjetnik za borbu protiv korupcije

Larson i Kafedžić u Mostaru. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

9.12.2021

- Korupcija je široko rasprostranjena u BiH i predstavlja egzistencijalnu prijetnju opstanku BiH. Ljudi glasaju i emigriraju. Investitori koji bi mogli pomoći u jačanju ekonomije izbjegavaju zemlju zbog korupcije. 

Kazao je ovo Erik Larson, viši savjetnik za borbu protiv korupcije Ambasade SAD u BiH u uvodnim riječima na Konferenciji o integrisanim istragama  u predmetima korupcije,a koja se danas i sitra održava u Mostaru.

Larson je podsjetio na to SAD odlučne da sarađuju sa kredibilnim partnerima u borbi protiv korupcije u cijeloj BiH.

-Već smo potpisali memorandum o razumijevanju s Kantonom Sarajevo i Brčko Disktrikitom. Također, obavili smo preliminarne razgovore sa službama u oba entiteta. Međutim, sarađivat ćemo samo sa pouzdanim partnerima koji su predani borbi protiv korupcije. U vezi toga, suspendovali smo Memorandum s Vladom ZDK, kada je ambasador Nelson odlučio da nisu iskreno posvećeni borbi protiv korupcije-rekao je on.





Larson: Sistemsko rješenje. M.Smajkić

Pojasnio je da će fokus ove dvodnevne konferencije biti na inegrisanim istragama i pristupu cijelog društva u borbi protiv korupcije.

-To podrazumijeva sistemski pristup umjesto fokusiranja na pojedinačne predmete.Naprimjer, izvještaji pokazuju da je u planiranju i građevinskim dozvolama korupcija duboko ukorijenjena i to iziskuje sistemsko rješenje. Međunarodne prakse najbolje pokazuju da se mora provesti sveobuhvatna analiza procedura planiranja da bi se utvrdilo kako je korupcija planirana i organizirana i ko ima koristi.

Integrisane istrage zahtijevaju agresivnu upotrebu administrativnih procedura, administrativno otpuštanje onih bez odgovarajućih kvalifikacija, otpuštanje onih s lažnim diplomama, poništavanje ilegalnih ugovora o javnim nabavkama i poništavanje nepravilno izdatih građevinskih dozvola-naglasio je Larson.

Kazao je i da integrisane istrage zahtijevaju saradnju između agencija za borbu protiv korupcije, policije i tužilaštava.

-Dok se mnogi s pravom fokusiraju na neuspjeh i sporost raznih tužilaštava u BiH, sudovi također moraju efikasno, pošteno i ekspeditivno procesuirati predmete korupcije.Jer,  kao što kaže izreka: „Zakašnjela pravda je nepravda“.

Pristup  integrisanih istraga također zahtijeva regionalnu i međunarodnu saradnju u istrazi korupcije i ukardene imovine. S tim u vezi, Ambsada SAD je je nedavno podržala dvije studijske posjete u Hrvatsku u USKOK i Austriju u njihove službe za borbu protiv korupcije. Kao što je ambasador Nelson naglasio, moramo sarađivati  kako susjedne zemlje ne bi postale odredište gdje se peru nezakonito stečena sredstva u BiH-iznio je Larson.



S konferencije u Mostaru danas. M.Smajkić

Poručio je da građani trebaju shvatiti to da imaju moć napraviti promjene glasanjem, građanskim akcijama i društvenim izolovanjem korumpirane elite.

- Moraju se potruditi da ne vjeruju lažnim patriotama iz sva tri konstitutivna naroda koji koriste etnonacionalizam da odvuku pažnju sa raširene korupcije - potcrtao je Larson.


Kafedžić: Nije dobro da samo Kanton Sarajevo ima Ured. M.Smajkić

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, Erduan Kafedžić je naveo  da se u saradnji s Američkom ambasadom organiziraju cijele serije događaja u ova dva dana, a s ciljem unapređivanja borbe protiv korupcije, ne samo u Kantonu Sarajevo već na području cijele Federacije BiH.

- Na ovaj način šaljemo poruku da se to što prije treba uraditi i u ostalim kantonima. Građani Sarajeva imaju kredibilan antikoruptivni sistem u Kantonu ,ali  nije dobro da samo djeluje u Kantonu Sarajevo, jer, to stvara određenu disperziju. Stoga, želimo umrežiti sistem i staviti ga u funkciju građana na području cijele BiH, a uz podršku međunarodne zajednice, zaista, se jako puno radi na tome - kazao je Kafedžić.

Naglasio je da sistem borbe protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, zasigurno, daje rezultate.

- To možemo vidjeti po nervozi političkih stranaka u Kantonu, ali i izvan njega. Kada se spomene uspostava sistema, sve su nervozniji zato što smo uspostavili savremeno tehnološko oružje u borbi protiv korupcije, a to je transparentnost. Objavili smo sedam ključnih registara, koji oslikavaju dodjelu sredstava, njihovo trošenje, zapošljavanje, imenovanje i u konačnici imovina svih nosilaca javnh funkcija u Kantonu Sarajevo, a čini se da je to ono što plaši ostale kantone ,odnosno teritorijalne jedinice - naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.