U 87. GODINI

Preminuo Marko Kovač, optuženik za ratne zločine u Foči: Bio je osumnjičen i za rušenje Aladža džamije

Optužnicu protiv Kovača Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u decembru 2019. godine

Marko Kovač: Osumnjičeni za rušenje džamije Aladža. Avaz

A. Bajramović

10.12.2021

Ratni komandant tzv. Taktičke grupe Foča i optuženik za ratne zločine, Marko Kovač preminuo je prije dva dana na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 87. godini života. Po činu pukovnik bivše JNA, učestvovao je i u napadu na Vukovar u Hrvatskoj, a tokom rata u BiH komandovao je i brigadom iz Čajniča.

Optužen za zločine

Optužnicu protiv Kovača Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u decembru 2019. godine, ali je on bio nedostupan organima pravosuđa naše zemlje. 

Kovač je bio optužen za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Foče, jer je 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga RS, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča, učestvovao u progonu i zločinima nad civilnim stanovništvom.

Rušenje Aladža džamije

Prema navodima optužnice, Kovač je vršio progon tako što je planirao, naredio, poticao, pomagao u planiranju i pripremanju i učinjenju krivičnih djela te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, a nije poduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela. Svjedoci koji su se nalazili i u redovima VRS optuživali su ga i za rušenje nacionalnog spomenika kulture, čuvene Aladža džamije.

Kovač će biti sahranjen u Kragujevcu, gdje je i živio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.