OSCE

Linde i Šmid: Pozivamo političke lidere u RS da se uzdrže od političkih poteza koji su negativni i usmjereni ka podjelama

Nažalost, teret ove krize će, još jednom, nositi građanke i građani koji su već žrtve povećane nezaposlenosti, korupcije i nedostataka u zdravstvenom sistemu, rekla je Šmid

Linde i Šmid o odluci NSRS. Agencije

N. Aj.

12.12.2021

Predsjedavajuća OSCE-a i ministrica vanjskih poslova Švedske, An Linde (Ann), i generalna sekretarka OSCE-a, Helga Maria Šmid (Schmid), dale su izjavu o odluci koju je u petak donijela NSRS, a koja se odnosi na poduzimanje koraka jednostranog povlačenja iz dogovora o prijenosu nadležnosti sa entiteta na državu.

- Usvajanje seta zaključaka NSRS u kojima se poziva na jednostrani prijenos kompetencija sa države na entitetski nivo podiže tenzije i usmjereno je protiv rezultata postignutih u posljednjih 26 godina. Pozivamo političke lidere u RS da se uzdrže od političkih poteza koji su negativni i usmjereni ka podjelama - istakla je predsjedavajuća OSCE-a Linde dodavši:

Osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji.

Generalna sekretarka OSCE-a Šmid je istakla:

- Trenutna kriza utiče na ekonomiju, obeshrabruje investicije i usporava ključne reforme. Nažalost, teret ove krize će, još jednom, nositi građanke i građani koji su već žrtve povećane nezaposlenosti, korupcije i nedostataka u zdravstvenom sistemu.

Linde i Šmid su pozvale sve strane da ponovo uspostave punu funkcionalnost institucija na državnom nivou i pokrenu konstruktivan politički dijalog kako bi se postigao konsenzus dobrobit svih građanki i građana Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.