NAKON SJEDNICE

Vijeće za opšte poslove: Izazovi sa kojima se suočava Zapadni Balkan su i izazovi sa kojima se suočava EU

Dijelimo odgovornost za našu zajedničku budućnost - kazao je Gašper Dovžan, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije

Gašper Dovžan, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije. Printscreen

N. Aj.

14.12.2021

Članovi Vijeća za opšte poslove EU na današnjoj sjednici govorili su o proširenju EU i zemljama Zapadnog Balkana.

Donijeli su zaključke o proširenju i procesima stabilizacije i pridruživanja EU koje su ministri odobrili.

- Zadovoljan sam što smo sa kolegama ministrima i državnim sekretarima jednoglasno usaglasili zaključke Vijeća o procesu proširenja i stabilizacije i pridruživanja. Slovenija kao predsjedavajuća Vijeća radi na davanju novog zamaha proširenju EU i podržava zemlje zapadnog Balkana u njihovim naporima da se približe EU. Nastavit ćemo graditi na našem zajedničkom angažmanu i aktivno se zalagati za kredibilan nastavak procesa proširenja. Izazovi sa kojima se suočava Zapadni Balkan su i izazovi sa kojima se suočava EU i ključno je da ih zajedno rješavamo, jer dijelimo odgovornost za našu zajedničku budućnost - kazao je Gašper Dovžan, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije.

Diskusija se odvijala u svjetlu godišnje komunikacije Komisije o politici proširenja EU i izvještaja o Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj, Republici Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Vijeće je sagledalo postignuti napredak i ocijenilo situaciju u svakom od kandidata i potencijalnih kandidata, postavilo smjernice o reformskim prioritetima i potvrdilo opredijeljenost Vijeća politici proširenja Unije.

Na marginama Vijeća za opće poslove, 13. i 14. decembra održane su međuvladine konferencije sa Crnom Gorom i Srbijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.