IZASLANIK VELIKE BRITANIJE

Pič sa Podžićem: Vlada UK čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jedinstvene Oružane snage

Jedinstvene Oružane snage su se nebrojeno puta do sada dokazale kako u međunarodnim misijama tako i u drugim aktivnostima u zemlji i regiji, naveo je Pič

S lijeva na desno: Fild, Pič, Podžić i Mašović. Ministarstvo odbrane

E. Ć.

15.12.2021

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović razgovarali su 15. decembra 2021. godine sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom (Stuart Paech). Sastanku su prisustvovali i britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field) i vojni ataše u BiH pukovnik Skot Teit (Scott Tait).

Obzirom da je general Pič na ranijoj dužnosti predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a kroz susrete sa ministrom odbrane BiH i načelnikom ZŠ OS BiH upoznat sa stanjem u MO i OS BiH, na sastanku se težišno razgovaralo o trenutnoj političkoj krizi u BiH i njenom uticaju na odbrambeni sistem naše zemlje.

Ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović izrazili su zadovoljstvo imenovanjem generala Piča na funkciju specijalnog izaslanika Vlade UK za Zapadni Balkan kao i na ukazanoj prilici za današnji razgovor.

Također, ministar Podžić se zahvalio Vladi UK i ambasadoru Fildu na sveukupnoj pomoći koju pružaju Bosni i Hercegovini i njenim oružanim snagama. General Pič je tokom razgovora naglasio da Vlada UK čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i jedinstvene Oružane snage.

- Jedinstvene Oružane snage su se nebrojeno puta do sada dokazale kako u međunarodnim misijama tako i u drugim aktivnostima u zemlji i regiji. Vlada UK će i dalje pružati punu podršku i pomoć MO i OS BiH i neće dozvoliti njihovo urušavanje - naglasio je general Pič.

Također, on je istakao da se kroz izgradnju jedinstvenog odbrambenog sistema u BiH stvaraju i bolji uslovi za ostanak i život mladih ljudi u njoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.