OBAVLJEN SASTANAK

Podžić i Pič: Nastavak podrške reformama u BiH

Ministar Podžić je gospodina Piča upoznao sa izazovima i poteškoćama koje opterećuju MO i OS BiH zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu, te zbog blokade rada državnih insitucija, što u velikoj mjeri otežava izvršavanje zakonom propisanih zadataka

Sifet Podžić i Stjuart Pič: Nastavak podrške reformama. PRESS MO

Avaz.ba

25.5.2022

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sastali su se 25. maja 2022. godine sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuartom Pič (Stuart Peach).

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim temama iz odbrambenog resora Bosne i Hercegovine u svijetlu krize u Ukrajini i mogućim implikacijama na Bosni i Hercegovinu.

Ministar Podžić je gospodina Piča upoznao sa izazovima i poteškoćama koje opterećuju MO i OS BiH zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu, te zbog blokade rada državnih insitucija, što u velikoj mjeri otežava izvršavanje zakonom propisanih zadataka i misije. U razgovоrima je istaknuta izuzetna saradnja MO i OS BiH i Oružanih snaga Ujedinjenog kraljevstva, a Ministar je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost Vladi UK-a na interesovanju za Bosnu i Hercegovinu, te da naglasi značaj podrške i pomoći u realizaciji brojnih projekata u BiH koji se odnose na jačanje odbrambenih kapaciteta.

Posebno je istaknut doprinos Ministarstva odbrane Ujedinjenog kraljevstva na podršci u oblasti obuke i školovanju naših pripadnika u Velikoj Britaniji, kao i na modernizaciji naših centara za obuku i vježbe, na podršci u razvoju naših vlastitih kapaciteta za prijem oficira iz civilstva, те u oblasti rodno osjetljivih pitanja u okviru projekta "Women, peace and security" i izgradnji integriteta u sistemu odbrane BiH.

Sir Stjuart Pič  se zahvalio ministru Podžiću na prijemu, te naglasio nastavak podrške reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, pohvalivši dosadašnji stepen odbrambene reforme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.