REAKCIJA

Odgovor SDA Trojki: Budite opozicija SDA, ali nemojte biti opozicija državi i njenim interesima

Ponavljanje izlizanih spinova o „četvrtom delegatu“, „evidentnom kriminalu i korupciji“, „pogrešnoj politici“ i drugim mnogo puta u javnosti prežvakanim temama, samo se potcrtava nezrelost i nedostatak osjećaja za trenutak u kojem se država nalazi

N. Aj.

SDA uputila saopćenje

Foto: Arhiv


Odgovor stranaka Trojke (SDP, NS i NIP) na ponovljeni poziv SDA da se sve probosanske stranke zajednički i koordinirano suprotstave napadu na ustavno-pravni poredak BiH kojeg predvodi SNSD i Milorad Dodik, pokazao je, nažalost, da se ove stranke nikako ne uspijevaju izdići iznad prozirnog politikanstva.

Ovo je saopćeno iz SDA, a u nastavku se navodi:

Pokušajem da se izjednači krivica onih koji nasrću na državu i nas koji im se suprotstavljamo, očigledno se žele prikupljati dnevnopolitički poeni. Cilj je izbjeći da se zajedno sa SDA stane u odbranu države, i iz ugodne opozicione hladovine nastaviti sa pripremama predizborne kampanje.

Ponavljanje izlizanih spinova o „četvrtom delegatu“, „evidentnom kriminalu i korupciji“, „pogrešnoj politici“ i drugim mnogo puta u javnosti prežvakanim temama, samo se potcrtava nezrelost i nedostatak osjećaja za trenutak u kojem se država nalazi.

Dodaje se da pričom o „četvrtom delegatu“ u Domu naroda PS BiH, "koji je tobože presudan za blokade, samo se relativizira odgovornost rušilačke politike SNSD-a".

- Bjelodano je jasno da SNSD bojkotuje rad Vijeća ministara i kompletne Parlamentarne skupštine BiH. Jučer zbog toga nije održana sjednica Predstavničkog doma. Uostalom, za blokade u Domu naroda nisu potrebna četiri delegata, već je dovoljno da njih troje iz kluba jednog naroda ne dođe na sjednicu.

Slično je i sa spinovima o „pogrešnoj politici“, baš kao da je javnost zaboravila glasanje za Zakon o prebivalištu - za kojeg će iz SDP-a reći kako „nisu očekivali da će ga vlasti RS zloupotrijebiti“ - ili situaciju prilikom izbora gradonačelnika Mostara kada je upravo vijećnica Trojke presudila da bude izabran kandidat HDZ-a, niti izdaju predsjednika SDP-a u Srebrenici, a ovih dana i vijećnika u Velikoj Kladuši. Nije javnost zaboravila ni brojne korupcijske afere, razne „rekete“, traktore i motokultivatore, osuđujuće presude protiv kadrova današnje Trojke itd.

Ali, sve su to teme za neku drugu priliku i neko drugačije vrijeme.

Političko rivalstvo je potrebno i poželjno. Trojka neka bude opozicija SDA, ali ne bi smjela biti opozicija državi i njenim interesima u trenucima kada počinju ozbiljni nasrtaji na ustavno-pravni poredak, cjelovitost zemlje i mir - zaključeno je u saopćenju SDA.

NA VRH

Podijeli članak na