SAOPĆENJE

Sutra zvanična odluka SDP-a o izlasku iz pregovora za Izborni zakon

Smatramo da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet, naveli su iz ove stranke

SDP: Najava ovog poteza izazvala veliku pažnju javnosti. arhiv

E. Ć.

15.12.2021

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH izazvala je veliku pažnju javnosti, kada su iz ove stranke najavili mogući izlazak iz daljnjih pregovora o Izbornom zakonu i reformama Ustava.

- Najava Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o mogućem zamrzavanju učešća u daljnjim pregovorima izazvala je interes javnosti i brojne upite medija. Zato koristimo priliku da obavijestimo javnost da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva biti donesena odluka o budućem učešću, odnosno neučešću, u pregovorima o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona.

Najava ovakvog koraka motivisana je činjenicom da je država suočena sa kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u bosanskohercegovačkom entitetu RS kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Nastavak učešća u pregovorima bi, za nas u SDP BiH, predstavljao saučesništvo u stvaranju privida normalnosti trenutnog stanja.

Smatramo da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet. Ne želimo svojim odlukama praviti pritisak na druge političke aktere, ali SDP ne želi svojim budućim učešćem u pregovorima u ovim okolnostima biti saučesnik u kupovini vremena za secesionističke projekte pred kojima dio i domaće javnosti, ali i međunarodne zajednice (ne)svjesno zatvara oči.

Takva odluka SDP BiH bila bi povučena nakon što uzroci i posljedice neustavnog djelovanja budu otklonjeni, a institucije počnu funkcionisati normalno. Naravno da bi do tada učestvovali u razgovorima na temu otklanjanja blokade institucija države, djelovanja pravosudnih organa po navedenom pitanju i sankcionisanja odgovornih za trenutno stanje - navedeno je u saopćenju SDP-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.