PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: SDP se povlači iz pregovora, neozbiljno je zabadati glavu u pijesak

Neprincipijelno da se nastave dalji proces razgovora o ustavnim reformama Izbornog zakona, praveći se da se ništa nije desilo i kao da nemamo jedan otvoreni secesionistički napad, poručio je

Nikšić: Obratio se novinarima. sdp

E. Ć.

16.12.2021

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić obratio se novinarima nakon ranijih najava da će SDP napustiti pregovore o Izbornm reformama u Bosni i Hercegovini. 







Sve jače secesionističke poruke iz RS

Odluka SDP-a dolazi u trenucima kada iz RS dolaze sve jače secesionističke poruke, naveo je Nikšić.

- Posljednje odluke NSRS koje treba i to da budemo do kraja korektni, jesu vjerovatno plod pritiska međunarodne zajednice, a nisu doneseni zakoni koji stupaju na snagu za šest mjeseci nego zaključci koji će rezultirati nekim zakonima, ipak to po nama predstavlja otvoren udar na Ustav, na suverenitet BiH i očito dalje podrivanje institucija BiH.

Da se ne lažemo, prve korake ako ne i sam početak jednog secesionističkog procesa u BiH. Zbog toga mi smatramo da je u najmanju ruku neozbiljno zabadanje glave u pijesak, neprincipijelno da se nastave dalji proces razgovora o ustavnim reformama Izbornog zakona, praveći se da se ništa nije desilo i kao da nemamo jedan otvoreni secesionistički napad - rekao je Nikšić.

Nema uslova za nastavak pregovora

Predsjednik SDP-a smatra da u ovoj situaciji nema uslova za nastavak razgovora o ustavnoj reformi i izmjenama Izbornog zakona.

- Naravno da će zastupnici SDP-a, predstavnici, ja kao predsjednik, učestvovati u svim aktivnostima koje budu na nivou parlamenta ili u institucijama BiH sa predstavnicima Međunarodne zajednice koje će imati za temu ukidanje neustavnih odluka Narodne skupštine RS, za temu otklanjanja blokada sa rada institucija BiH i prevazilaženja Ustava. Tu ne zamrzavamo svoj status, radimo i radit ćemo.

Pažnju i vrijeme svih domaćih i međunarodnih aktera moramo usmjeriti na riješavanje krize i blokada Institucija BiH i ukidanja odluka Narodne skupštine RS kako bi preduzeli mjere na suzbijanju već krize koja je, prema našem mišljenju, dostigla eskalaciju - poručio je Nikšić.

Dotakao se i izbora u našoj zemlji. 

- Smatram da Bosna i Hercegovine ne smije biti u situaciji da bude bez izbora. Naravno je da je moguće da neko izbore bojkotuje. To nije nepoznata situacija u svijetu - zaključio je predsjednik SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.