SARAJEVO

Održana završna konferencija „Slobodni mediji za slobodno društvo“

Zakon o slobodi pristupa informacijama, efikasnije sankcionisanje napada na novinare i govora mržnje, neke su od obaveza koje BiH mora ispuniti na putu pridruživanja EU, rekao je Kovačević.

S održane konferencije. BH novinari

Z. K.

18.12.2021

Završna konferencija „Slobodni mediji za slobodno društvo“ održana je u Sarajevu. Na konferenciji su predstavljeni rezultati trogodišnjeg projekta konzorcijuma kojeg čine Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH (AEMBiH), realiziranog uz podršku Evropske unije.


Zabilježen mali napredak

Nakon što je moderatorica konferencije Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara, pozdravila sve prisutne, prvi je riječ uzeo Danijel Kovačević, politički savjetnik Specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, koji je naglasio da su mediji u BiH postali atraktivni za pokušaje političkih utjecaja i manipulacije, a ovaj projekat jedan je od alata da se takvi pokušaji spriječe, posebno kada je riječ o lokalnim medijima.

- U izvještajima Evropske komisije naglašava se da je u BiH posljednjih godina zabilježen mali napredak na poboljšanju medijskih sloboda i potrebno je da BiH više učini na tom planu. Zakon o slobodi pristupa informacijama, Zakon o transparentnosti vlasništva nad medijima, efikasnije sankcionisanje napada na novinare i govora mržnje, neke su od obaveza koje BiH mora ispuniti na putu pridruživanja EU - rekao je Kovačević.


Snažna poruka

Snažnu poruku poslala je i profesorica Lejla Turčilo, šefica Odsjeka za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu (FPN), medijska analitičarka i članica BH novinara.

- Pokušali smo detektirati koji su to ključni sadržaji prisutni danas u lokalnim medijima, ali i zašto su stvari takve kakve vidimo u tim medijima. Istraživanje smo radili na jako velikom uzorku, analizirajući skoro 1.000 sadržaja iz lokalnih medija da bismo dobili reprezentativne rezultate. Pokazalo se da se lokalni mediji u velikoj mjeri bave i opštim društvenim temama, dnevnom politikom koja nije samo lokalna. Pluralizam mišljenja i stavova mora biti mnogo više prisutan u lokalnim medijima - kazala je profesorica Turčilo.

Na kraju konferencije, predstavnici šest organizacija civilnog društva govorili su o kapacitetima i mehanizmima edukacije građana u oblasti medijske pismenosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.