JEDAN OD NAJMLAĐIH

Akademik Almir Badnjević: Sistem nam je pokvaren

Na mnogim čelnim pozicijama u državi su osobe bez znanja i iskustva, ograničenih intelektualnih kapaciteta i veoma sumnjivog morala, kaže Badnjević

Badnjević: Najveće priznanje. Avaz

Piše: A. Bajramović

19.12.2021

Direktor Verifikacionog laboratorija “Verlab” iz Sarajeva, prof. dr Almir Badnjević, član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti BiH, izabran je za redovnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) u Salzburgu u disciplini “Tehničke nauke”. U članstvo ove međunarodne akademske organizacije bh. stručnjak je odabran zbog njegovog doprinosa nauci, a Badnjević će biti jedan od najmlađih od ukupno oko 2.000 članova, vrhunskih naučnika i umjetnika. 

“Gađajte u mjesec”

- Ova organizacija predstavlja vrhunac u nauci na evropskom nivou i naravno da mi članstvo u njoj izuzetno mnogo znači. Ovo je najveće priznanje koje sam dobio u dosadašnjoj karijeri. Kada imate priliku, uvijek gađajte u mjesec, jer ako i promašite, bićete među zvijezdama – kaže Badnjević u razgovoru za “Avaz”.

Baveći se verifikacijom medicinske opreme, “Verlab” je u sedam godina postojanja prevenirao na stotine povreda ili smrtnih slučajeva, koje su mogle biti uzrokovane neispravnim medicinskim uređajima širom BiH.

- Znamo da Kur'an kaže: “... a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima sačuvao život”. Valja nam za svoje postupke odgovarati na drugom svijetu, mnogo bitnijem nego ovom prolaznom. Pored toga, Verlab je i partner najvećeg Instituta na svijetu, američkog ECRI, u osam zemalja bivše Jugoslavije. ECRI se bavi procesima podizanja sigurnosti pacijenta, procjenama rizika i upravljanjem procesa u zdravstvu. Bavimo se i naučno - istraživačkim radom i imamo cilj da osnujemo naučnoistraživački Institut za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju, koji će da okupi najbolje naučnike iz ovih oblasti u BiH – ističe Badnjević neke od rezultata koji su ga nominirali za članstvo u društvu najboljih.

Svjetska nagrada

Dodaje da je ekipa iz Verlaba danas lider u svijetu u primjeni vještačke inteligencije za predviđanje performansi i potencijalnih kvarova kod medicinskih uređaja a radi i na razvoju algoritama vještačke inteligencije za potrebe dijagnostike i otkrivanja rijetkih bolesti na osnovu 4D snimaka dobivenih pomoću ultrazvuka. Prije par mjeseci uposlenici Verlaba su dobili svjetsku nagradu za timski rad od strane globalne federacije za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE).

Članovi Evropske akademije su i 35 Nobelovaca, kao i papa Benedict XVI. Na pitanje koliko se znanje u BiH uopće cijeni i je li ovakvo stanje u državi posljedica ignoriranja stručnjaka, Badnjević odgovara izrekom “Ne bacajte bisere pred svinje”.

- Ta izreka na najbolji mogući način opisuje situaciju u kojoj se nalazimo. Sistem nam je pokvaren i po vertikali i po horizontali. Na mnogim čelnim pozicijama u državi su osobe bez znanja i iskustva, ograničenih intelektualnih kapaciteta i veoma sumnjivog morala. Takvima pričati o nauci i nekim ozbiljnim rješenjima je isto kao da bacate bisere pred svinje - ističe.

Akademik Badnjević diplomu Akademije primiće na svečanoj inauguraciji 5. marta 2022. u Salcburgu.


Bogata biografija

Iz bogate biografije akademika Badnjevića izdvajamo da je doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 2015. godine, ali još od 2008. aktivno djeluje u biznisu i akademskoj zajednici. Jedan je od utemeljitelja ideje o uključivanju medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja u zakonsko mjeriteljstvo. Na toj ideji je u Sarajevu 2014. godine uspostavio Verlab, jedan od najopremljenijih laboratorija za testiranje i verifikaciju medicinskih uređaja u Evropi. Glavni zadatak Verlaba je da vrši godišnju verifikaciju medicinskih uređaja iz zakonskog mjeriteljstva BiH u skladu sa ISO 17020 standardom u svim zdravstvenim ustanovama u BiH. Na osnovu iskustava stečenih u ovoj oblasti, kao jedan od urednika, napisao je knjigu „Inspection of medical devices – for regulatory purposes“ koju je objavio Springer Nature. Od 2010. do 2014. godine radio je u industriji medicinskih uređaja, u polju respiratorne tehnike i gasnih analiza krvi.

Od 2015. godine radi kao docent i šef Odsjeka za genetiku i bioinžinjering na Fakultetu za inžinjering i prirodne nauke Međunarodnog Burch Univerziteta u Sarajevu. U 2016. godini izabran je u zvanje docenta i na Univerzitetu u Bihaću iz oblasti automatike i elektronike. Od 2015. radi i kao stručnjak iz prakse na Elektrotehničkom fakultetu UNSA, te na Univerzitetu u Warwicku (Velika Britanija). U septembru 2018. izabran u zvanje vanrednog profesora u oblastima opće elektronike i bioinžinjeringa, a 2019. na Farmaceutskom fakultetu UNSA u zvanje docenta iz oblasti farmaceutska informatika. Od 2021. godine postaje redovni član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH (IANUBIH) i njen izvršni direktor. 2021. godine primljen je u članstvo Evropske akademije nauka i umjetnosti.

Jedan je od osnivača Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH, koje je po prvi put u historiji BiH utemeljilo Međunarodnu konferenciju iz medicinskog i biološkog inžinjeringa, koja svake druge godine okuplja više od 700 učesnika iz oko 40 zemalja. Član je uprave IEEE tehničkog komiteta za kardiopulmonarne sisteme, a od 2020. i Upravnog odbora IEEE standarda. Član je uprave divizije za klinički inžinjering pri Međunarodnoj federaciji za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE) u mandatu 2018 – 2024.

Autor je ili koautor više od 80 knjiga, časopisa u žurnalima i članaka sa međunarodnih konferencija. U 2016. godini njegov CV je uključen u Marquis Who's Who in the World.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.