BOŠNJAČKI POKRET

Tokić: Dodik je pristao na ukidanje RS koji je zvao Republikom Šumskom

Nazivao je Mladića i Karadžića kukavicama, jer se ne predaju Haškom tribunalu, dodao je Tokić

Tokić: Dobro sarađivao s Dodikom, Ivanić s Lagumdžijom. screenshot

E. Ć. / FaceTV

19.12.2021

U emisiji "Face to Face" kod Senada Hadžifejzovića sinoć je gostovao Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta. Tokić je jedan od osnivača, između ostalog, Alternativnog ministarskog vijeća 1997. godine, u kojem je bio i Milorad Dodik, član sadašnji član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.



Dodik otkačio Ameriku zbog novca

Tokić je na Hadižefjzovićevo pitanje zbog čega je Dodik otkačio Ameriku i priklonio se Rusiji, rekao da je u pitanju novac. - Možda je dobio pare od SPC-a ili Rusije. Trenutna RS nije Dodikova Dejtonska RS, već Karadžićeva genocidna RS. Čović i Dodik izvođači radova kao što su bili Boban i Karadžić - rekao je Tokić, te dodaje:

Sefer Halilović kaže da je Alija radio u interesu Srba. Ivo Komšić kaže da je Alija odabran od strane SANU-a. Najveća Alijina greška je što je projektovao sina da bude njegov nasljednik.

Mislite li da sadašnja Karadžićeva genocidna RS i BiH mogu opstati? Jedno mora nestati. Osmica koji treba da zaštiti državu nije znao ni diplomu kupiti. Alija je bio dobar čovjek, ali loš političar. Tuđman je bio jako loš čovjek, ali vrlo sposoban političar - govori Tokić koji smatra da je zahtjev Hrvata za novim entitetom zapravo novi rat, koji najmanje odgovara upravo njima.

Također, predsjednik Bošnjačkog pokreta smatra da će postoji velika opasnost da se Islamska zajednica uruši ukoliko se ne odvoji od SDA. Tokić kaže da SDA nije niko srušio, te da se ona sama urušava. Kako kaže, Kavazoviću je poručio da napusti SDA.

- Dodik je bio vrlo vispren i ozbiljan političar, predan svom radu. Nije bio ljenčina i konformista. Bio je odlučan u onome što zacrta. Dodik i ja smo imali kontinuirane razgovore tokom rata s ciljem da se rat prekine. Imali smo podršku međunarodne zajednice. Na susretu u Peruđi, u Italiji, prisustvovali su predstavnici svih zemalja članica NATO-a. Dodik je tada potpisao sporazum kojim nije predviđena podjela BiH, znači BiH bez entiteta - rekao je Tokić.

Dodik predložio da se entiteti zovu Istočni i Zapadni ili Entitet 1 i Entitet 2

Biljana Plavšić je 1997. godine predložila Mladena Ivanića za premijera RS, a ta vijest je, kako Tokić kaže, zatekla njega i Dodika u Stejt departmentu, nakon čega je Dodik rekao Amerikancima da Ivanić nije dobro rješenje. Dodik je na upit Amerikanaca ko je bolje rješenje, ispalio "Ja", što je prošlo kod njih, jer vole da se tako komunicira.

Dodik je 1997. godine već dobio mandat bez izbora. Dobro sam sarađivao s Dodikom, a Ivanić s Lagumdžijom. Na razgovoru u hotelu Tuzla Dodik je prihvatio da dođe do ukidanja naziva RS i predložio je da se entiteti zovu Istočni i Zapadni entitet ili Entitet 1 i Entitet 2.

To je propalo, jer neki na razgovoru nisu bili zainteresovani za to. Dodik je tada RS nazvao Republikom Šumskom. Nazivao je Mladića i Karadžića kukavicama, jer se ne predaju Haškom tribunalu.

Godine 1995. Dodik je iz Haaga poslao Karadžiću razglednicu na kojoj je pisalo: “Ja ću se odavde vratiti, a ti kad dođeš nećeš nikad.” Dodik je 1993. dobio podršku Miloševića koji je želio završetak rata.

Dodik je na skupštinama bio robustan, jer je već tada imao podršku Zapada i Miloševića. Njegova energičnost i odlučnost u ovom trenutku direktno su vezani za podršku Putina i Beograda. Dodik je talentovan političar, velike energije - rekao je Tokić između ostalog na gostovanju u emisiji "Face to Face".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.