TURSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Čavušolu o krizi u BiH: Turska neće dozvoliti da se ova regija vrati u devedesete godine

Nažalost, tenzije su u porastu, a prvenstveno u Bosni i Hercegovini, kazao je Čavušolu

Čavušolu: Diplomatskim aktivnostima štitili naše interese. Arhiv

L. S. / Anadolija

27.12.2021

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) na današnjoj press konferenciji govorio je o vanjskopolitičkim aktivnostima u 2021. godini, kako turskih tako i svjetskih. Istaknuo je da je vanjskopolitička agenda ove godine imala mnoge uspone i padove na globalnom nivou, a ukazao je i na dešavanja u Afganistanu i historijska dešavanja u Karabahu.


Nastavit ćemo razgovore sa svima

- Nastavljaju se krize u Libiji, Siriji, Jemenu i Palestini. Destabilizacija se nastavlja u afričkim državama poput Etiopije, Sudana, Malija i Gvineje, a tenzije su u porastu i na Balkanu - naveo je on.

Čavušolu je govorio i o političkoj krizi u BiH i situaciju na zapadnom Balkanu. Naveo je da Turska neće dozvoliti da se ova regija vrati u devedesete godine prošlog stoljeća.

- Nažalost, tenzije su u porastu, a prvenstveno u Bosni i Hercegovini. Turska je među vodećim zemljama koje mogu pregovarati sa svim stranama u BiH, Srbiji i na Kosovu. Nastavit ćemo razgovore sa svima i našu konstruktivnu ulogu u smirivanju tenzija - poručio je Čavušolu na pressu u Ankari.

Naglasio je da se polje borbe za dominacijom širi od Azije do Afrike i da Rusija, nakon Sirije, Istočnog Mediterana i Libije, sada pokušava svoje prisustvo povećati i u Africi. Rekao da su tenzije između Rusije i NATO-a na zabrinjavajućem nivou.


Jačanje stabilnosti u regiji

- Turska je zbog svog položaja i univerzalnih vrijednosti bila među glavnim akterima najvažnijih događaja u svijetu. Diplomatskim aktivnostima smo štitili naše interese i jačali stabilnost u regiji. Nakon pobjede Azerbejdžana u Karabahu, Turska je pokrenula inicijativu normalizacije regionalne saradnje na Kavkazu - rekao je ministar vanjskih poslova Turske.

Komentirajući i odnose između Turske i Evropske unije, Čavušolu je kazao da EU nastavlja trošiti vrijeme kako ne bi ispunio obećanja data u vezi s uspostavom vizne liberalizacije i drugih procesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.