USPJEŠNA KAMPANJA

BIRN predao danas 5.000 potpisa građana VSTV-u

To je bila posljednja aktivnost projekta “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu”, čiji su rezultati predstavljeni danas

Sa današnje pres konferencije. BIRN

H. J. I.

28.12.2021

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predala je potpise 5.000 građana Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) u peticiji za transparentnije pravosuđe. To je bila posljednja aktivnost projekta “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu”, čiji su rezultati predstavljeni danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.


Prikupljeno 5.000 potpisa

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić rekao je kako je posljednjih nekoliko mjeseci, tokom kampanje "Neka optužnice i presude budu javne", prikupljeno 5.000 potpisa građana i građanki Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za transparentnije pravosuđe.

Kao organizacija i medij koji prati suđenja za korupciju na državnom i drugim sudovima, BIRN BiH predaje VSTV-u ove potpise i studiju slučaja o transparentnosti kako bismo potakli promjene za povećanje otvorenosti pravosuđa prema javnosti, kazao je Džidić.

- Projekat ima zagovarački element u kojem insistiramo da VSTV naloži svim tužilaštvima u BiH da optužnice za koruptivna djela budu dostupne javnosti - pojasnio je Džidić i dodao da se novinari suočavaju s problemima da dobiju optužnice za koruptivna djela.

- Neke institucije to dostavljaju, neke ne, vrlo je teško pratiti kontinuirano kompleksna suđenja za korupciju bez tih optužnica. To su informacije koje onemogućavaju novinare da izvještavaju kako treba i onda, samim tim, javnost da ima pravilno razumijevanje tih procesa - dodao je on.


Komunikacijska strategija VSTV-a

BIRN BiH je na osnovu oko stotinu prijava uradio deset priča građana o problemima s kojima se suočavaju u pravosuđu, objasnio je Semir Mujkić, urednik BIRN-a BiH, dodavši da su ti tekstovi izazvali promjene i reakciju vlasti.

- Ljudi koji su se javljali sa svojim predmetima unutar pravosuđa, bilo da su u fazi istrage ili da je došlo do suđenja, bili su jako nezadovoljni, najprije koliko sve to dugo traje - rekao je Mujkić i dodao kako su se i građani suočavali s nedovoljnom transparentnošću pravosuđa.

- Uradili smo deset priča s ljudima o konkretnim primjerima, gdje smo govorili o žirantima koji ne mogu da dođu do svoje pravde, o trudnicama koje nisu željele da prijave korupciju unutar zdravstvenih institucija jer nemaju povjerenje u sistem - naveo je Mujkić.

Tokom trajanja projekta, BIRN BiH je pisao o neusvajanju Komunikacijske strategije VSTV-a, na kojoj je rađeno šest godina. Nakon objave teksta, VSTV je dokument stavio na dnevni red i BIRN BiH je učestvovao u prijedlozima za poboljšanje. Rezultat je usvojena Strategija.

Nedavno je na stranici Detektora objavljena i publikacija "Transparentnost pravosuđa: Pitanje dostupnosti optužnica i odluka iz krivičnih postupaka", koju je za BIRN BiH izradila advokatica Jesenka Rešidović.

- Ona je, ustvari, napisala zašto s pravnog aspekta te optužnice trebaju biti javne i kako smo mi sada u situaciji jednog pravnog nonsensa u kojem vi kao novinar možete prisustvovati čitanju optužnice, ali ne možete na upit dobiti optužnicu - kazao je Džidić.


Transparentnost u pravosuđu

Publikacija ukazuje da, prema propisima u BiH, optužnice moraju biti dostupne medijima i javnosti, kao i sudske odluke i transkripti sa suđenja, u obimu u kojem se ne radi o sadržajima za koje je bila isključena javnost.

BIRN BiH je također tokom ovog projekta pokrenuo kviz za građane da testiraju svoje znanje o slučajevima procesuiranja korupcije, koji im je ujedno dao informacije o procedurama i optužnicama za korupciju. – https://detektor.ba/kviz/.

U julu je pokrenuta i videokampanja za promoviranje transparentnosti u pravosuđu.

Uz podršku stotinu pojedinaca iz javnog života i organizacija, VSTV-u je BIRN BiH poslao stotinu (100) razglednica sa individualnim porukama u kojima se traži veća dostupnost informacija i transparentnost u radu pravosudnih institucija.

Projekat "Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu" BIRN BiH provodi uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavlja dio šireg projekta "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.