SAOPĆENJE

SDP-ovi amandmani omogućavaju 1.000 KM svim porodiljama u cijeloj FBiH

Teret finansiranja porodiljskih naknada amandmanima SDP-a u potpunosti postaje obaveza Federacije BiH

Damir Mašić. Avaz

Z. K.

6.1.2022

Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je u parlamentarnu proceduru 12 amandmana na Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH. Sa ovih 12 amandmana SDP BiH želi svim porodiljama, i zaposlenim i nezaposlenim bez obzira na primanja, omogućiti porodiljsku naknadu u iznosu u visini prosječne plate u FBiH, odnosno oko 1.000 KM mjesečno.


Uvjet za dječiji dodatak

Također, amandmanima se i povećava prag primanja po članu domaćinstva koji je uvjet za dječiji dodatak tako da će više porodica imati priliku ostvariti ovo pravo.

- Raniju inicijativu za moratorij na otplati kredita za vrijeme porodiljskog odsustva smo, također, ugradili u amandmane na ovaj zakon i tim amandmanima bi komercijalne banke u vlasništvu FBiH bile dužne osigurati moratorij na otplatu kredita za vrijeme porodiljskog odustva, ukoliko to klijent želi - piše u saopćenju SDP-a.


Neinformirani Novalić

Teret finansiranja porodiljskih naknada amandmanima SDP-a u potpunosti postaje obaveza Federacije BiH, a ne kako je predloženo zakonom da sav teret bude na kantonima.

- Također, podsjećamo javnost da je Vlada FBiH predložila stupanje na snagu ovog zakona 12 mjeseci nakon usvajanja, što znači da bi se primjenjivao tek od 2023. godine - navode u saopćenju.

To je obesmislilo sve izjave tradicionalno neupućenog i neinformisanog premijera Fadila Novalića da je navodno planirao 200 miliona KM u budžetu FBiH za 2022. godinu za kantone za ovu namjenu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.