OČUVANJE STABILNOSTI BIH

Britanska zastupnica: Ujedinjeno Kraljevstvo mora slijediti primjer SAD i uvesti sankcije Dodiku

To je konkretna aktivnost koju možemo preduzeti za stabilnost Bosne i Hercegovine i suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti Dodika, Srbije i Rusije, navela je Ališa Kerns

Ališa Kerns: Pojačati angažman Ujedinjenog Kraljevstva u NATO štabu u Sarajevu. Arhiv

L. S.

6.1.2022

Zastupnica u britanskom parlamentu Ališa Kerns (Alicia Kearns) pozvala je Ujedinjeno Kraljevstvo da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država te da uvede sankcije protiv člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika.

- Ujedinjeno Kraljevstvo treba slijediti veoma dobrodošao potez SAD o uvođenju sankcija bivšem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. To je konkretna aktivnost koju možemo preduzeti za stabilnost Bosne i Hercegovine i suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti Dodika, Srbije i Rusije - napisala je Kerns na Twitteru.

Dalje je navela da će se ponovo zalagati za ovo pitanje.

- Bilo bi veoma moćno da je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo sankcije, zajedno sa SAD, u demonstraciji zajedničke odlučnosti i predanosti - napisala je britanska zastupnica, pozivajući na pojačanje angažmana Ujedinjenog Kraljevstva u NATO štabu u Sarajevu, 


Dodala je da bi Velika Britanija mogla voditi međunarodnu borbu protiv dezinformacija po ovom pitanju.

Kerns je bila inicijator diskusije u stanju u BiH u britanskom parlamentu početkom decembra  2021. godine. Tada je Donji dom jednoglasno dlučio da podrži Dejtonski sporazum i visokog predstavnika u BiH te pozvao Vladu Ujedinjenog Kraljevstva i njene saveznike da "osiguranju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.