ZANIMLJIVO TAKMIČENJE

Članice deset udruženja na megdanu: Ko je napravio najbolju sarmu u gračaničkom kraju

Natjecanje održano je u okviru prvih „Dana kupusa“

Žiri u sastavu: Edin Ibrišević, Osman Džinić i Hasan Čalić, proglasio tri najbolje sarme. Avaz

Piše: H. Čalić

7.1.2022

Gračanica broji čak 13 udruženja žena s više od 350 članica koje se bave različitim aktivnostima.


Težak zadatak

Tako jedne spremaju ćeteniju, druge bosansku tarhanu, treće slikaju, četvrte heklaju, a najviše je onih koje su se posvetile domaćoj proizvodnji na tradicionalan način.

Članice nedavno formiranog Udruženja „Ruža“ iz Lohinje Donje u djelo su provele zanimljivu ideju predsjednika te MZ Zijada Kapetanovića da se u tom najpoznatijem gračaničkom selu po proizvodnji kupusa organizira manifestacija posvećena upravo tom povrću.

- Organizirale smo „Dane kupusa“, u okviru kojih je održano takmičenje u spravljanju popularnog jela bosanske sarme - govori Halima Mehanović iz Udruženja „Ruža“.


Organizatori druženja: Kraj živi od uzgoja kupusa. Avaz

Žiri, u kojem su bili kuhar Osman Džinić, direktor Turističke zajednice Gračanica Edin Ibrišević i dopisnik „Dnevnog avaza“ Hasan Čalić, imao je težak zadatak. Nakon što su degustirali sva pripremljena jela proglasili su tri najbolja.

Pobijedile su žene iz Udruženja „Tragom tradicije“ iz Pribave.


Dobili priznanja

Druge su bile članice „Behara“ iz Škahovice, a treće mjesto osvojilo je Udruženje „Gradina“ iz Sokola.

Priznanja su im uručili ministar poljoprivrede TK Vahidin Smajlović, predsjednik Obrtničke komore TK Nedžad Nuhanović i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić. 

Dobra sofra

Članica „Ruže“ Amira Čelić-Omerašević kaže da je odziv bio iznad očekivanog. U takmičenju su učestvovale žene iz deset udruženja koje su pokazale veliko umijeće u pripremanju jela bez kojeg u BiH nema dobre sofre.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.