BRATUNAC

Problemi povratnika u Zapolju: Brzo bi se moglo desiti da selo ostane pusto

Put do ovog mjesta obnovljen je 2003. godine i danas je u katastrofalnom stanju

Sve više porodica seli se iz Zapolja. Avaz

Piše: S. Smajlović

7.1.2022

Nedostatak odgovarajuće infrastrukture pokrenuo je val ponovnog iseljavanja porodica iz povratničkog sela Zapolje u bratučakoj općini. Posebno se na taj potez odlučuju porodice koje imaju djecu koja idu u školu, a vrlo brzo bi se moglo desiti da ovo selo ostane bez žitelja.



Bez otkupljivača

Elvir ef. Hodžić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bratuncu, za „Avaz“ kaže da se mještani ovog sela zbog lošeg puta gotovo ničim ne mogu baviti.

- Većina mještana bi zasadila plantaže malina, kupina, jagoda i drugog jagodičastog voća, ali niko im od otkupljivača neće doći jer je putna komunikacija u veoma lošem stanju - kaže ef. Hodžić.

Dodaje da se loša infrastruktura preslikava i na cjelokupan ambijent života, pa tako starije osobe ne smiju boraviti duže vrijeme u ovom mjestu jer se boje da ih loša putna komunikacija dodatno udaljava od domova zdravlja.


Ef. Hodžić: Nema posla. Avaz

- Posljednja sanacija makadamskog puta bila je 2003. godine, na početku povratka, nakon toga više se niko nije bavio ovim putem. Hitno treba asfaltirati put od glavne saobraćajnice do sela u dužini od jednog kilometra te sanirati ostatak puta. Mještani ovog sela koji žive u inozemstvu već su se organizirali i sakupili 40.000 marka za asfaltiranje jednog kilometra puta - izjavio je Hodžić.


Izrađeni razvojni projekti

Da bi osigurali dostojan život povratnicima u Zapolje, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ izradila je nekoliko projekata i dostavila ih Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica. Osim izgradnje puta, urađeni su projekti za rješavanje prijevoza učenika, pokretanje poljoprivredne proizvodnje, formiranje zemljoradničke zadruge, obnovu deset kuća, obnovu porušene džamije, čiji su temelji očišćeni, te igrališta za djecu. Svi projekti imaju rokove i trebali bi biti završeni u ovoj i do kraja iduće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.