NEUSTAVNI PRAZNIK

OHR: Vrijeme je da RS ima dan koji mogu slaviti svi njeni građani

Praznici moraju biti u skladu sa ustavnim okvirom Bosne i Hercegovine, uključujući i ustavne odredbe o zabrani diskriminacije i o poštovanju vladavine prava, navodi se u saopćenju OHR-a

N. Aj.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit o proslavi neustavnog dana RS

Foto: Arhiv


Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) osuđuje kontinuirano nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH od strane vlasti RS, kojima je utvrđeno da obilježavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa Ustavom BiH, saopćeno je iz OHR-a.

Dalje se navodi da je "Republika Srpska, kao dio Bosne i Hercegovine, ima puno pravo da utvrđuje svoje praznike, uključujući i Dan Republike Srpske. Međutim, Dan Republike Srpske ne bi trebalo obilježavati 9. januara, prema odlukama koje je donio Ustavni sud BiH".

- Bilo bi veoma konstruktivno povezati identitet sa poštivanjem drugih. Moje opredjeljenje je da jednako poštujem sve konstitutivne narode koji žive u Bosni i Hercegovini. Zašto ne bismo sjeli zajedno i razmislili o tome kako krenuti naprijed? - izjavio je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

U tom duhu, visoki predstavnik poziva vlasti RS da se u potpunosti pridržavaju odluka Ustavnog suda BiH i utvrde Dan RS koji mogu proslavljati svi njeni građani.

- Praznici moraju biti u skladu sa ustavnim okvirom Bosne i Hercegovine, uključujući i ustavne odredbe o zabrani diskriminacije i o poštovanju vladavine prava. Nažalost, neki su nedavno donesene odluke o sankcijama povezali na pogrešan način – sankcije su odgovor na nepoštivanje vladavine prava od strane određenih pojedinaca, ništa više. Mora se naglasiti da sankcije nisu usmjerene protiv bilo kojeg entiteta niti protiv bilo kojeg naroda, nego samo protiv pojedinaca.

Visoki predstavnik podsjeća na stav Ustavnog suda BiH u njegovim ranijim odlukama u vezi sa javnim praznicima u kojem se kaže da oni trebaju predstavljati „simboliku zajedničkog, kolektivnog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na poštovanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva“. Stoga, dalje obilježavanje i proslava dana RS 9. januara ne predstavlja samo nepoštivanje duha Dejtonskog sporazuma i vladavine prava u ovoj zemlji, nego i multietničke prirode BiH. U cjelini, takvi potezi podrivaju pomirenje, razvoj uređenog društva i put BiH ka Evropskoj uniji - zaključuje se u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na