AVAZ SAZNAJE

Istraga zbog sankcija: Tužilaštvo BiH provjerava osobe s američke crne liste

Provjeravaju se svi koji su na listi, kao i oni koji će eventualno biti, rečeno je "Avaz" iz ove pravosudne institucije

Piše: Miralem Aščić

12.1.2022

Dodik, Tegeltija i Kukić. Avaz

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provjerit će sve navode protiv osoba i kompanije koje su Sjedinjene Američke Države prošle sedmice stavile na crnu listu zbog korupcije i podrivanja stabilnosti, saznaje „Dnevni avaz“.

Dopunjena lista

Prema saznanjima našeg lista, Tužilaštvo je već započelo s provjerama osoba koje se nalaze pod sankcijama Amerike. No, Tužilaštvo će provjeriti i ostale 52 osobe čijim će imenima biti dopunjena ova lista, a na njoj će se naći i brojne kompanije.

- Provjeravaju se svi koji su na listi, kao i oni koji će eventualno biti - tvrdi naš izvor iz ove pravosudne institucije.

Ministarstvo finansija SAD, podsjećamo, proširilo je prošle sedmice sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, između ostalog, i zbog korupcije.

- Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge koruptivne radnje - stoji u obrazloženju.


Milorad Dodik. Pixsell

saučesnika u korupciji vezanoj za zapadni Balkan te za direktno ili indirektno angažiranje u njoj, a sve s ciljem stjecanja lične koristi.

- Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS - zaključuje se u obrazloženju.

Na listi je i Alternativna televizija (ATV), za koju se tvrdi da je pod direktnom kontrolom Dodika. Pod sankcijama su i Milan Tegeltija, bivši čelnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, ali i Mirsad Kukić. Sve navode o umiješanosti u korupciju Tužilaštvo će ispitati. Od zapošljavanja u pravosuđu, do optužbi za poslovanje Rudnika “Banovići”.


Bliski saradnici

No, na listi će se, kako smo nedavno objavili, uskoro naći još desetine osoba iz RS i Federacije. Svi bliski saradnici Dodika, umiješani u podrivanje ustavnog poretka, osvanut će pod sankcijama.

U Federaciji je dugačak spisak s imenima osoba koje će se naći pod sankcijama. Jedna od njih je, kako stvari stoje, i Asim Sarajlić, državni poslanik SDA. On je akter brojnih afera u BiH i protiv njega se vode dva sudska procesa.

Ali na listi će se, navodno, naći i osobe iz policijsko-obavještajnih struktura te osobe koje su kočile napore na reformi policije.


Slijede imena iz bh. pravosuđa

Prema nezvaničnim informacijama, SAD bi u narednom periodu trebale na listu staviti i nekoliko osoba iz bh. pravosuđa. O imenima se za sada šuti. Riječ je, navodno, o tužiocima i sudijama. Na listi su i pojedine osobe iz VSTV-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.