LIČNOST SEDMICE

Dr. Medina Plaćo: Naša heroina

Gest ove mlade doktorice iz Sarajeva, koja je slučajnom prolazniku spasila život, još jedan je od onih koji pokazuju da među nama žive anonimni heroji

Plaćo: Ponosna na sebe. Arhiv

Piše: A. Bajramović

15.1.2022

Njihov su prostor zauzeli oni koji to ničim ne zaslužuju, prve minute dnevnika i prve strane novina uglavnom su ispunjene onima što nam život zagorčavaju, ali je priča mlade doktorice Medine Plaćo uspjela „probiti“ oblake i popraviti još jednu sumornu sedmicu.

Gest heroine iz Sarajeva, koja je slučajnom prolazniku spasila život, još jedan je od onih koji pokazuju da među nama žive anonimni heroji. Ali je i reakcija gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić putokaz kako treba reagirati vlast kada je o promociji i širenju humanosti, hrabrosti i dobrote riječ.


Događaj koji je promijenio Medinin život

Događaj koji je promijenio Medinin život odigrao se u srijedu u tržnom centru „Alta“ u Sarajevu, kada je tokom kupovine ugledala sugrađanina koji je od posljedica srčanog udara pao i izgubio svijest. Medina jeste doktorica, ali bez iskustva, jer je medicinu završila prije samo nekoliko mjeseci, ali je brzom reakcijom spasila jedan ljudski život.

Pacijenta, čiji puls nije osjećala, uspjela je reanimirati, a potom je bila uz njega sve dok ekipa Hitne pomoći nije stigla da ga preuzme.


- Ponosna sam na sebe, ali to je moja dužnost, budući da sam prije dva mjeseca završila medicinu. Diplomirani sam doktor medicine, ali se s ovakvim situacijama nisam susretala uživo. Nas su na Medicinskom fakultetu u Sarajevu obrazovali da budemo što bolji - kazala je u priči koju je portal „Avaza“ objavio istog dana.

Ona je pozvala sve nadležne da Medini pomognu

Dva dana kasnije dr. Plaćo bila je gošća gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, koja joj je u Vijećnici uručila posebno priznanje, zlatni novčić, za hrabrost i humanost koju je pokazala, te izrazila zahvalnost u ime svih građana i građanki Sarajeva.

Ona je pozvala sve nadležne da Medini pomognu da dobije posao u struci, a ubrzo je reagirao i direktor Doma zdravlja KS Abel Baltić, koji joj je ponudio posao. Privremeno, na tri mjeseca, ali sigurni smo da će svojim znanjem i trudom mlada doktorica ostati u timu, a o kakvoj se osobi radi, pokazuje i njena poruka da se nada da će ova priča otvoriti vrata i njenim kolegama koji su trenutno na birou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.