NA DANAŠNJOJ RASPRAVI

Britanski parlament: Pozvali na proširenje sankcija Miloradu Dodiku i drugima

Moramo imati različite scenarije. Jedan od njih je scenario gdje Dodik možda odluči da policijske agencije BiH više nisu dobrodošle na teritorij RS, rekla je Roge

Britanski parlament. Screenshot / N1

N1

18.1.2022

Određeni ciljevi koji nisu ostvareni 1990-ih sada zauzimaju svoj prostor u Bosni i Hercegovini koja se sada nalazi u začaranom krugu, jedan je od zaključaka rasprave održane u Komitetu za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva. Članovi britanskog Parlamenta su za ovakvo stanje okrivili političke lidere koji krizno stanje koriste za ostvarsivanje vlastitih ciljeva, dok Milorad Dodik, korumpirani lider koji dobija pomoć od Mađarske, zloupotrebljava moć u RS.

Baronesa Arminka Helić upozorila je kako određeni ciljevi koji nisu ostvareni 1990-ih sada zauzimaju svoj prostor te da se na isti način želi ostvariti nezavisnost od BiH, odnosno dodatni konfederalni sporazum sa Srbijom". Ona je istakla kako su domaći političari pokretači krize u našoj zemlji.




Politički lideri krivi za nestabilnost u BiH

Majda Ruge, viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu, kazala je kako nestabilnost u BiH dolazi od političkih lidera, a ne građana, koji imaju svoj politički cilj.

- Navest ću samo mišljenje iz 2019. godine kada su građani trebali reći šta je najveća prijetnja. Njih 32 posto kazalo je da je to organizovani kriminal, a tek 17 posto etnički sukobi. Politički lideri donose odluke da jačaju etničke podjele i donose te odluke prethodnih 15 godina. Cilj je da se BiH održi disfunkcionalnom i da to bude okruženje bez posljedica. Dodik želi djelovati unutar RS i BiH bez ikakvih posljedica po autokratsku vladavinu, a da ne govorim o blokada institucija” - rekla je Ruge.

Također, ona smatra da je i problem Ustava, ovakvog kakav jeste, to što ne osigurava poticaj za saradnju i mir, već se zadovoljavanje potreba grupa. Govoreći u uplitanjima "stranih elemenata", baronesa Helić je rekla kako je Bosna i Hercegovina pod pritiskom regiona i da se u njeno stanje upliću susjedne zemlje.

- U posljednjih deset godina BiH je postala interesantna tema za države poput Kine, a naročito Rusije. Godine 2014. ministar Lavrov je bio u posjeti regionu, Srbiji ponajviše, sedam puta. I predsjednik Putin i premijer su imali još tri posjete Srbiji, a BiH je postala tema od interesa jer se lako može držati u ovoj zoni sumraka i nestabilnosti.

Ali, sve to može i dalje da se pogorša, može se lako igrati s ovom zemljom. Dvije zemlje koje su u regionu, naročito Srbija, pokazale interese za BiH, je dovelo do interesantnih nivoa (ne)sigurnosti u Banjoj Luci i manjem entitetu RS jer oni podržavaju secesiju kao političko sredstvo. Kada govorimo o širem regionu, imamo Rusiju koja daje sredstva da prijeti BiH, koja ometa proces euroatlantskih integracija, a ambasadori kažu da Rusija smatra BiH bližom NATO i to može biti prijetnja. Ono što je iznenađenje, to je sad Mađarska koja je postala partner u ovoj destabilizaciji BiH jer podržavaju secesioniste isto kao Slovenija i neki dijelovi Hrvatske - poručila je Helić.

Baronesa je podsjetila kako je BiH 2006. godine bila "dijete razvoja nakon sukoba", a i sada je nestabilno okruženje.


Mađarska, Hrvatska i Rusija koriste svoje moći u EU

Roge je istakla kako Mađarska, Hrvatska i Rusija koriste svoje moći u EU, odnosno Vijeću sigurnosti, i mogu ih koristiti s ciljem blokiranja određenih procesa u BiH. Upozorila je da bi to mogle učiniti ako bi se odlučili za nametanje sankcija koje su već dva puta nametnute Dodiku.

- Mađarska je pokazala da želi biti partner sličnim liderima na zapadnom Balkanu. Prvo je to bio azil bivšem premijeru Sjeverne Makedonije Gruevskom koji je htio izbjeći suđenje. Ista solidarnost pružena je Miloradu Dodiku. To je korumpirani lider koji zloupotrebljava moć u RS.

Orban kada je bio u posjeti, nakon što je NSRS usvojila zaključke o oprenosu nadležnosti i napravila protustavne korake, on je podržao Dodika otvoreno i obećao ekonomska ulaganja. I javno je rekao da će Mađarska blokirati bilo kakav napor sankcioniranja Dodika na nivou EU. U BiH komesar Varhelyi je razvodnio tu priču EU, on je prema medijskom izvještavanju imao sličnu ulogu prilikom posjete BiH, a Dodik je koristio Orbana - kazala je Roge.

Roge je istakla kako Hrvatska nije objektivni posmatrač niti nepristrani posrednik, kako se vrlo često voli predstavljati, te je podcrtala da i Srbija i Hrvatska koriste strategiju u kojoj zvanično podržavanju suverenitet BiH, ali u stvarnosti to nije tako.

- I mislim da je to kod Hrvatske najvidljivije po pitanju izborne reforme i nastojanja da progura agendu sestrinske stranke HDZ u BiH - rekla je Roge.

Treba pojačati prisustvo NATO i EUFOR snaga u BiH

Roge je istakla kako treba pojačati prisustvo NATO i EUFOR snaga u BiH, ali dobro utvrditi šta trebaju da rade i kako.

- Moramo imati različite scenarije. Jedan od njih je scenario gdje Dodik možda odluči da policijske agencije BiH više nisu dobrodošle na teritorij RS. On potkopava mehanizme izvršenja institucija BiH. Ono što je nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) radio, imao je na raspolaganju 32.000 vojnika i to je bio period najbolje saradnje. Ali moramo znati tačno šta trebaju raditi - rekla je Roge.

- Da nisu bile djelotvorne, Dodik ne bi ulagao taj politički kapital da pozove svoje saveznike da to blokiraju u Briselu i ne bi lobirao u Vašingtonu kao što to radi prethodnih godina. Sankcije, ako su dobro koordinisane, oslabit će političke aktere koji ugrožavaju državu, hrane nasilje i podjele. UK i saveznici moraju bliže pratiti ne samo sankcije, o čemu se razmišlja, već da se pažljivo prati kako ove političke stranke kontrolišu državna preduzeća i zapošljavanje.

Strateške sankcije moraju biti usmjerene na političare, ali i na strateška državna preduzeća i kćerke preduzeća jer na taj način neće imati sredstva. Izuzetno je važno razmisliti baviti se obrazovanjem i medijima jer političari svoje poruke upravo guraju kroz ove sektore. Dvadeset i pet godina nakon Dejtona, veliki broj generacije je prošao kroz ovaj obrazovni sistem. Djeca vide entitet RS kao strani teritorij. Imam prijatelje u Banjoj Luci djeca kažu išli smo u inostranstvu, a bili su u Tuzli. Na tome se mora raditi - smatra Roge.

Baronesa Helić je upozorila kako ovo više nije pitanje stabilnosti već sigurnosno pitanje ovo nije problem stabilnosti ovo je sigurnosno pitanje. Kako je navela, građani su taoci korumpiranih lidera, te da, ako im se ukine moć i nametnu sankcije, onda se mogu dovesti mladi nekorumpirani lideri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.